Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przeliczenia najczęściej używanych produktów w kuchni na gramy, oczywiście wartości są zbliżone.
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32557
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 48
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 75
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 913
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 328
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32557
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 48
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 75
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 913
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 328
Składniki
Przeglądając książki kucharskie czy czasopisma z przepisami widzimy różne miary. Najciekawiej jest wtedy, gdy podane są gramy czy dekagramy jakiegoś produktu a nie ma wagi w kuchni. Prawdą jest, że często przepis to tylko sugestia i dodajemy składników na oko (sam tak często robię), wszak są przepisy, gdzie powinnyśmy się ich trzymać, np. wiele ciast. Poniżej podaję przeliczenia najczęściej używanych produktów w kuchni w przeliczeniu na gramy (wartości zbliżone): • 1 szklanka śmietany = 250 g • 1 szklanka mąki pszennej = 120 – 160 g • 1 szklanka mąki ziemniaczanej = 200 g • 1 szklanka cukru kryształu = 160 – 180 g • 1 szklanka cukru pudru = 120 – 160 g • 1 szklaka ryżu = 160 – 200 g • 1 szklanka grochu łuskanego = 230 g • 1 płaska łyżka masła = 25 g • 1 łyżeczka soli = 10 g Myślę, że te informacje się przydadzą. A tak na marginesie waga czy miarka w kuchni czasami się przydaje a nie jest to duży wydatek więc zachęcam do zaopatrzenia się w te przyrządy. A jeżeli chodzi o przyprawy najlepszą miarką jest nasz własny smak. Próbujmy potrawy w trakcie gotowania i doprawiajmy według własnego uznania i pamiętajmy lepiej jest czasem dodać mniej soli i podać solniczkę na stół niż przesolić. Pozdrowionka i smacznego gotowania życzę.