Domowe masło orzechowe

Ostatnio złapałam bakcyla robienia domowych przetworów. Stwierdziłam, że wyjdzie mnie taniej i przede wszystkim bardziej zdrowo, gdyż bez konserwantów i chemii utrwalającej w danych produktach :) Dzisiaj poświęciłam czas na zrobienie masła orzechowego i domowego syropu czekoladowego ,który moim zdaniem wyszedł bardzo udany. Chyba dużo ludzi lubi masła orzechowe różnego rodzaju. Ja wybrałam to z orzechów ziemnych i stawiłam mu czoła. Moja próba nie poszła na marne i okazała się bardzo trafna, ponieważ smakiem podpasowałam każdemu z domowników. Zabieramy się do roboty... A no i przede wszystkim potrzeba dużo cierpliwości :))

Domowe masło orzechowe

Składniki :

2 szklanki orzeszków ziemnych ( mogą być z puszki, a także w całości obierane )
niecała łyżka oleju
sól do smaku
1-2 łyżeczki miodu


Sposób przygotowania :

Kiedy kupimy fistaszki w całości nie łuskane, to musimy obrać tyle, aby wyszły nam dwie szklanki samych orzechów. Jeśli jednak korzystamy z orzeszków z puszki, to pamiętamy aby wybrać te niesolone, gdyż sami możemy wtedy kontrolować ilość soli.
Orzeszki musimy podprażyć na patelni. Potem czekamy aż ostygną ( oczywiście można mielić gorące, ale stępimy noże w mikserze, i po co ? :) ). Następnie orzechy mielimy przez co najmniej 10 minut z dodatkiem miodu i oleju.
W czasie mielenia masa grudkowa, zamieni się po kilku minutach na gładką. Na końcu sprawdzamy czy masło trzeba dodatkowo dosolić. Masło zamykamy w słoiku i przechowujemy w lodówce* lub od razu zjadamy.

* Jeśli nie zawiera żadnych innych dodatków i składa się z samych orzechów, to okres przydatności do spożycia jest taki sam jak przydatność orzechów opisana na ich opakowaniu.

avatar Autor: laveheart

Komentarze do porady (1)

Artimodhon- 11 listopada 2015
A Co z sercem orzecha? I jak długie czekanie na schlodzenie wpływa na utratę naturalnego oleju?

Polecane przepisy

zobacz więcej przepisów
10
dodaj do ksiazki
facebook