Domowa mączka migdałowa.

Zabrakło ci mąki migdałowej w łatwy i szybki sposób zrobisz w domu w kilka sekund.

Domowa mączka migdałowa.

  1. Jak zrobić mączkę migdałową, gdy nie możemy kupić gotowej - wystarczy migdały bez skórki (powstanie jasna) jeśli ze skórką (powstanie ciemniejsza i z lekką goryczką w smaku) wsypać do młynka do kawy, lub młynka do orzechów zmielić - otrzymamy bardzo drobną mączkę, niczym nie różniącą się od tej kupionej w sklepie. Innym sposobem uzyskamy za pomocą blendera jest wygodniejszy w użyciu lecz może powstać mączka gruboziarnista, która nie przeszkadza nam w robieniu ciasteczek. Pamiętajmy jeszcze o tym jeśli używamy blendera używać trybu pulsującego przez kilka sekund następnie wyłączyć i odczekać chwilkę przed ponownym włączeniu by migdały zdążyły ostygnąć w innym przypadku możemy uzyskać masło migdałowe, a nie mąkę. Taka mąkę przechowujemy jak każdą w suchym miejscu i szczelnym pojemniku.

avatar Autor: Iza84

Polecane przepisy

zobacz więcej przepisów
2
dodaj do ksiazki
facebook