Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łukasz - od dziecka gotuje i promuje swój fanpage, jego narzeczona - Ewa zajmuje się fotografią kulinarną.
Prosta, smaczna i szybka w wykonaniu surówka z warzyw ogrodowych.
Odsłon: 83
Pysznie i zdrowo - kolorowa sałatka z kuskusem perłowym. Bardzo sycąca i konk...
Odsłon: 39
Prosta, smaczna i szybka w wykonaniu surówka z warzyw ogrodowych.
Odsłon: 83
Pysznie i zdrowo - kolorowa sałatka z kuskusem perłowym. Bardzo sycąca i konk...
Odsłon: 39
Składniki
Składniki: 200g gorzkiej czekolady 150g masła 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 100g cukru (brązowego, białego) 100g mąki pszennej 400g masy krówkowej/kajmakowej Opcjonalnie: 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Jak przygotować? 1. W kąpieli wodnej roztopić gorzką czekoladę i masło, a następnie odstawić do ostygnięcia. 2. Mikserem ubić na jednolitą masę jajka i cukier. Następnie dodać kakao i cały czas miksując dolewać powoli lekko przestygniętej masy czekoladowej. 3. Kiedy ciasto będzie spójne, wsypać pół łyżeczki soli, łyżeczkę proszku do pieczenia i mąkę pszenną, najlepiej przesianą przez sitko. Chwilę zmiksować, opcjonalnie dodać ekstraktu z wanilii. 4. Nastawić piekarnik na 180 stopni. Okrągłą foremkę (tortownicę ok. 25cm) wysmarować masłem i bułką tartą. 5. 1/2 ciasta czekol. przelać do tortownicy, następnie masę krówkową przełożyć do naczynia i roztrzepać, gdyż jest bardzo zwarta i może zapadać się w czekoladowej. Masę tę przełożyć do foremki, delikatnie rozprowadzić po całej powierzchni i rozłożyć drugą połowę czekolady. 6. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 35 minut, następnie wyjąć i pozostawić do ostygnięcia. Możecie przez parę godzin potrzymać w lodówce. Wówczas Brownie stanie się bardziej harmonijne - szczególnie krówka ;) Smacznego! ;)
Podpowiedź: Jeżeli będziecie mieli problem z rozprowadzaniem masy krówkowej, możecie wcześniej - 1/2 ciasta czekoladowego piec w piekarniku przez 10min, później wyjąć tortownicę, dołożyć resztę według instrukcji wyżej i piec jeszcze przez 20/25min.