Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czasem zdarza się, że kupując nawet świeżą rybę czuć ją mułem, szlamem itp . - po prostu ryba brzydko pachnie. jest kilka sposobów by pozbyć się tego "zapaszku".
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1824
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1824
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
Żywa ryba. Po wyłowieniu ryb ze stawu hodowlanego /np. karpie/ powinny one przez kilka dni być w niewielkim zbiorniku o dużym przepływie z zimną wodą. Ma to min. na celu wypłukanie ryby. Ale skutkiem ubocznym jest fakt, że w tym czasie ryby zapadają jakby w sen: potrzebują mało tlenu i przestają jeść a to wiąże się z utratą ich wagi - dlatego zazwyczaj hodowcy ten etap pomijają. Kupując żywą rybę dobrze jest kilka dni trzymać ją w dużym naczyniu z zimną wodą i kilka razy tą wodę zmieniać.
Moczenie ryb. Nieprzyjemny zapach ryb możemy usunąć zanurzając je w mleku, kefirze lub jogurcie naturalnym i odstawiając na kilka godzin w chłodne miejsce. Innym sposobem jest polanie ryb gorącą wodą z octem i cebulą i odstawienie do czasu aż zalewa wystygnie.
Aromatyczne okłady. Na kilka godzin przed obróbką termiczną ryby możemy obłożyć plastrami cebuli, czosnku lub cytryny. Przed pieczeniem lub grillowaniem możemy także ryby natrzeć dużą ilością świeżych ziół /szczególnie natką pietruszki/.