Znamy Mistrzów Europy BBQ 2014

Dwa tygodnie temu w Dolinie Charlotty odbyły się Mistrzostwa Europy w BBQ. Trzy dni trwały zmagania kilkudziesięciu drużyn z całego świata: wołowina z certyfikatem QMP, wieprzowina, drób, ryba, danie narodowe oraz deser. Uczestników oceniało międzynarodowe Jury złożone z ponad 30 sędziów.

Zwyciężyli Szwedzi ale doskonale poradzili sobie także Estończycy, mieszany team Austriacko-Niemiecki oraz Norwegowie.

Polska wołowina QMP hitem Mistrzostw

Historia BBQ wywodzi się z tradycji kowbojskich kiedy to kawałki wołowiny były zakopywane w wygasającym ognisku i rano były upieczone, kruche i soczyste dlatego na Partnera Strategicznego Mistrzostw wybrana została Polska Wołowina QMP. Certyfikowana wołowina dojrzewająca, która słynie ze swojej miękkości, kruchości, soczystości. Uczestnicy wszystkich teamów chętnie odpoczywali w biało czerwonym namiocie QMP w przerwach podczas przygotowań do konkursu. Zajadali się polskimi stekami i znakomitym pieczony udźcem QMP. Na końcu imprezy nie było drużyny, która nie powtarzałaby głośno i z uznaniem słowa „WOLOWINA".

 

Przede wszystkim świetna zabawa

Drużyny były bardzo dobrze przygotowane i do zadań konkursowych podeszły z pełnym profesjonalizmem. Dla większości z nich branie udziału w podobnych konkursach na całym świecie to sposób na życie. Pomimo rywalizacji wszyscy doskonale się bawili i dbali nie tylko o najlepszy smak dań ale także o show towarzyszące przygotowaniom.

Atrakcje dla całej rodziny

Goście i kibice z całej polski oprócz fantastycznego pokazu sztuki kulinarnej mieli możliwość skorzystania z wielu atrakcji. Imprezę uświetnił zlot motocyklistów, występy muzyków country, a także koncerty gwiazd takich jak Ewelina Lisowska i Patrycja Markowska oraz zagraniczne gwiazdy Sandra oraz Jennifer Rush.


 

Historia Mistrzostw

Mistrzostwa Europy to impreza cykliczna odbywająca się raz na dwa lata w państwach zrzeszonych w WBQA, czyli Światowym Stowarzyszeniu BBQ. Ma ona na celu promowanie najnowszych trendów barbecue. Organizacja skupia obecnie 20 państw europejskich, a z 60-cioma jest w kontakcie. Ostatnie Mistrzostwa Europy odbyły się w 2012 roku w Belgii (Torhout). W mistrzostwach brały udział 54 zespoły. Impreza zgromadziła ok. 200 tys. widzów.


Grillowanie a BBQ

Różnica pomiędzy grillowaniem, a barbecue jest znacząca. Grillowanie jest szybką formą przyrządzania dań na „dużym ogniu". Temperatura grillowania to około 200C-300C, a czas kilka lub kilkanaście minut, na ruszcie umiejscowionym bezpośrednio nad żarem. Barbecue umożliwia przyrządzanie dań na „małym ogniu". Trwa znacznie dłużej, kilka lub nawet kilkanaście godzin, temperatura może być kontrolowana w szerokim zakresie od 50C do 300C. Czas obróbki cieplnej jest długi lecz efekt końcowy jest od razu wyczuwalny w postaci rozpływającego się w ustach mięsa, które może mieć wiele różnych aromatów w zależności od inwencji autora. Metodą BBQ można poradzić sobie nawet z trudniejszymi w przyrządzaniu kawałkami mięsa jak żeberka czy mostek, na grilla potrzebujemy wysokiej jakości steki, czy inne delikatne kawałki mięsa.

Źródło: Informacja prasowa
Zdjęcia dzięki uprzejmości Konkurs Polska Wołowina na FB

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
8
Desery Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik przygotowałam z przepisu Kulinarna chwila - oto link do przepisu h...

Odsłon: 165

30 min
12

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13