Ewa_Gotuje

Zapraszamy na Ogólnopolski Festiwal Zalewajki!

Najsmaczniejsze radomszczańskie zalewajki wg tradycyjnej receptury i najlepsze restauracje 8 września br. zawładną Parkiem Solidarności w Radomsku. IV Ogólnopolski Festiwal Zalewajki.

„Genialna impreza, która promuje dobrą kuchnię i każe się nie wstydzić własnej - prostej, normalnej i codziennej" - Magda Gessler.

 

Głównymi punktami programu będą rywalizacje znakomitych zespołów restauratorskich ( DOJO, EXCLUSIVE, JUAN, MIELENIUM, PATIO,TED, WARKA ) które ugotowany przez siebie specjał z Radomska poddadzą ocenie festiwalowej publiczności w konkursie na „Najlepszy Smak Radomszczańskiej Zalewajki" oraz jury w konkursie „Mistrz Radomszczańskiej Zalewajki". W tym roku pod przewodnictwem mistrza sztuki kulinarnej - Kurta Schellera, który również specjalnie na tę okazję ugotuje i poczęstuje publiczność radomszczańskim przysmakiem. Gościem Festiwalu i członkiem jury będzie również znana z programów MasterChef i Pyszne 25 Anna Starmach.

 

Po raz pierwszy na festiwalu gościć będziemy zalewajkę zbójnicką, którą górale z Grupy Ondraszka serwować będą już od godz. 12.00. Zbójnicy zapowiadają na swoim stoisku mnóstwo dodatkowych atrakcji.

 

Podczas festiwalu swój debiut będzie miał przygotowywany wg oryginalnej receptury żur do radomszczańskiej zalewajki, który już z początkiem września dostępny będzie w firmowych sklepach Piekarnictwo - Cukiernictwo Wielgomłyny.

 

Wydarzeniem towarzyszącym IV Ogólnopolskiemu Festiwalowi Zalewajki 2013 będzie próba pobicia dotychczasowego Rekordu Polski z czerwca 2009r., kiedy Radomsko zasłynęło z ugotowania największej ilości radomszczańskiej zalewajki. Próby tej podejmą się Waldemar Hołówka (Hotel TED ***) i Przemysław Wieloch (Restauracja Jan w Bełchatowie), którzy wraz z zaproszonymi gośćmi sztuki kulinarnej ugotują w wielkim kotle tradycyjną potrawę z Radomska. Akcji przyświeca cel charytatywny - ugotowana zupa będzie wydana gościom imprezy za przysłowiową złotówkę na rzecz podopiecznej Fundacji Wcześniak - Zosi Wieloch.


Patronat nad akcją objęła Fundacja Klubu Szefów Kuchni, na stoisku której również będzie prowadzona licytacja różnych przedmiotów i usług.


Warsztaty kulinarne „Jedzmy zdrowo - kolorowo" ( m.in. kulinarne konkursy, układanie warzywnych kompozycji, odgadywanie smaków potraw) , program „Klara i Żabusia", zabawy i konkursy z nagrodami to tylko niektóre z propozycji jakie czekać będą na naszych milusińskich 8 września w Parku Solidarności w Radomsku. Z myślą o nich odbędzie się festyn rekreacyjno - sportowy, w którym na zwycięzców czekają atrakcyjne nagrody. Radami w zakresie zdrowego odżywiania dzieci i dorosłych służyć będą natomiast specjaliści - lekarze i dietetycy z Centrum Leczenia Otyłości Saba.

Festiwal to także konkursy sponsorów. Firma Prymat oraz Piekarnia Wielgomłyny zaprasza na swoje stoiska na degustacje oraz konkursy z nagrodami.


Sprzęt AGD dla publiczności biorącej udział w głosowaniu na „Najlepszy smak radomszczańskiej zalewajki" ufundował natomiast Indesit Company Polska. Wśród losowanych nagród znajdą się także upominki ufundowane przez Radio Strefa.fm, m.in. telewizor.

 

Nie zabraknie stałych elementów festiwalu - pokazu ginących zawodów oraz kiermaszu rękodzieła/ jarmarku staropolskiego, na którym nabyć będzie można wiele zdrowych produktów i niecodziennych wyrobów rękodzielniczych.

Muzyczną oprawę tegorocznej edycji festiwalu zapewni koncert Agnieszki Wajs w piosenkach Karin Stanek oraz gwiazda polskiej estrady Halina Kunicka.

 

Organizatorem IV Ogólnopolskiego Festiwalu Zalewajki jest Miasto Radomsko i Agencja Reklamowa ELTOM.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
5
60 min
1
15 min
1

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13