VII MIEDZYNARODOWY FESTIWAL ZUPY Kraków - Kazimierz - Plac Nowy

W tym roku Festiwal odbędzie się 24 maja. Jak co roku zorganizowany zostanie konkurs na najlepszą zupę przygotowaną przez kucharzy - amatorów, a także przez profesjonalistów - restauratorów z całego Krakowa i regionu. Najlepsze zupy zostaną nagrodzone Złotą, Srebrną i Brązową Paterą, oceniać je będzie specjalnie powołane "gastronomiczne" jury Pod przewodnictwem, Roberta Makłowicza i Piotra Bikonta.

Tradycją imprezy jest wspólne gotowanie przez wszystkich kucharzy zupy "placówki". Nazwa jest również pomysłem kazimierskich i krakowskich restauratorów - w wielkim garze lądują bowiem wszystkie warzywa, które można kupić na straganach na placu Nowym. "Placówka" jest wiec zupą tradycyjną, ale co rok smakuje inaczej.

Podczas trwającej całe popołudnie i wieczór (i noc) imprezy, konkursowych zup będą mogli spróbować wszyscy, którzy zawitają na Kazimierz. To miejsce wydaje się idealne dla imprezy takiej jak Festiwal Zupy. W ciągu ostatnich 10 lat właśnie Kazimierz stał się jednym z najpopularniejszych miejsc Krakowa, do którego ściągają studenci, turyści, starsi i młodsi - po prostu wszyscy, którzy lubią magiczne miejsca. Centralnym punktem festiwalu będzie Plac Nowy, gdzie oprócz degustacji zup będzie można zrzucić kalorie przy muzyce.

Program artystyczny jest tak skomponowany, by można było się dobrze bawić, a jednocześnie poczuć szczególny klimat Kazimierza, w którym jak w tyglu (ZUPY!) mieszają się smaki i style, a jednak każdy odnajduje w nim intuicyjnie specyfikę miejsca.

W tym roku wystąpią: Paulina Bisztyga, Zespły: Frittata, Trzy Dni Pźniej, Beamy Light, World Trans System z Francji, Kabaret PUK, Kabaret Kuzyni oraz aktorzy Teatru KTO.

Poza Placem, zupy będzie można skosztować we wszystkich uliczkach Kazimierza, będą serwować je restauracje, bary i puby, które wraz z zupą przygotują także inne atrakcje kulinarno - artystyczne. Późnym wieczorem wszyscy spotkają się na ogłoszeniu wyników, które będzie pretekstem do dalszej zabawy i kulinarnych dysput.

W zeszłorocznym festiwalu wzięło udział kilkudziesięciu restauratorów, a odwiedziło go około 30 tysięcy osób. O imprezie głośno było w mediach - zarówno zapowiedzi jak i relacje zamieściły wszystkie krakowskie gazety, radiostacje oraz TVP. Wzorem ubiegłych lat także i w tym roku organizatorzy zapewniają odpowiednią promocję: plakaty, ulotki a także specjalne wydanie Gazety Wyborczej w całości poświęcone Festiwalowi.

Wszystkie informacje pochodzą od Teatru KTO.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
10
15 min
2
30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Szparagi zapiekane z jajkiem, burgery z pstrąga i sernik na zimno

Kiedy na dworze robi się coraz cieplej, w kuchni Ewy Wachowicz pojawiają się pyszne wiosenne przepisy. Nie zabraknie zielonych szparagów w wersji z...

2
Informacje Wybrano najlepsze pizzerie w Europie. W rankingu mamy dwie polskie

Popularny włoski przewodnik „50 Top Pizza” na liście najlepszych pizzerii w Europie umieścił dwie polskie restauracje. Dowiedz się, gdzie w naszym...

7
Informacje Zbieramy od drugiej połowy maja. Przepisy na przetwory z młodych szyszek sosny

Młode szyszki sosny nie tylko pięknie pachną, ale też cechują się wieloma właściwościami. Można przygotować z nich syrop i przetwory, które pomogą...

12
Informacje Dawniej mówiono na niego kozia stópka. Ocet z tej rośliny działa przeciwzapalnie i przeciwreumatycznie

Podczas spaceru po lesie możesz natrafić na wiele ciekawych roślin, które swoje zastosowanie mają zarówno w kuchni, jak i ziołolecznictwie. Dziś pr...

3