Ewa_Gotuje

Sebastian Olma drugim polskim TOP Chefem!

Sebastian Olma został zwycięzcą drugiej polskiej edycji kulinarnego show "TOP Chef". Finał programu na antenie Telewizji POLSAT oglądało 2 mln 112 tys. widzów.

W Wielkim Finale o miano najlepszego kucharza w Polsce zmierzyło się trzech najlepszych w programie: Sebastian Olma, Przemysław Błaszczyk oraz Adam Kowalewski. W konkurencji finałowej trójka uczestników miała za zadanie zaprezentowanie pięciodaniowego menu. Finaliści, drogą losowania, mogli dobrać do pomocy po jednym z uczestników programu. I tak Sebastian Olma gotował z Pawłem Kibartem, Przemysław Błaszczyk z Adrianem Feliksem a Adam Kowalewski z Agnieszką Buch.

Wszyscy trzej finaliści to znakomici kucharze, ale zwycięzca mógł być tylko jeden!
- Ten finał przebija jakością poprzedni finał "TOP Chef" - przed werdyktem oznajmił Wojciech Modest Amaro.

Jednogłośną decyzją jury wygrał Sebastian Olma, który obok tytułu drugiego polskiego TOP Chef'a i statuetki, otrzymał również 100 tys. złotych.



A jakie były opinie jurorów na temat dań zwycięzcy drugiej edycji "TOP Chef"?

- Polscy kucharze gotują w Polsce i masz tu wrócić - powiedział do Sebastiana Maciej Nowak. Natomiast Joseph Seeletso dodał: - Był seks na talerzu!

- Sebastianie, twoje sexy food to finezja smaku. Twoje dania wodzą na pokuszenie. Stałeś się Don Juanem w kuchni. Mam nadzieję, że skradniesz wiele serc, tak jak skradłeś moje - skomplementowała Ewa Wachowicz.

- O gotowaniu wiesz już prawie wszystko- podsumował przewodniczący jury Wojciech Amaro.

Z kolei, przed ogłoszeniem werdyktu, Sebastian Olma zapowiedział, że jeśli wygra, będzie miał doskonały powód, by wrócić do kraju z Londynu i otworzyć restaurację w Bielsku Białej. 100 tys. złotych, które Sebastian wczoraj wygrał w programie "TOP Chef" może przyczynić się do zrealizowania jego marzeń o otwarciu własnej restauracji! Serdecznie gratulujemy zwycięstwa i życzymy dalszych sukcesów!

Sebastian Olma, 26-latek z Bielska-Białej i kucharz Restauracji Tom Aiknes w Londynie, pasją do gotowania zaraził się od ukochanej babci. Trzy lata temu wyjechał za chlebem do Wielkiej Brytanii, gdzie doświadczenie zdobywał u największych, ale i najbardziej wymagających szefów kuchni m. in. Gordona Ramsay'a i Toma Aikens'a. Pracował po kilkanaście godzin dziennie, siedem dni w tygodniu, a jego doświadczenie, w ciężkich warunkach, okazało się na wagę złota w programie "TOP Chef". Od początku szedł jak burza. - Szarpałem rozmaryn jak Reksio szynkę - jego błyskotliwe komentarze sprawiły,że został przez uczestników okrzyknięty "złotoustym Sebastianem". A - sexy boy, sexy food - to określenie, które na stałe przylgnęło do Sebastiana. Przełomowym momentem dla Sebastiana było wejście do programu Pawła Kibarta. Kto się czubi, ten się lubi - od początku to powiedzenie idealnie do nich pasowało i pozostali nierozłączni aż do dziesiątego odcinka. Jednak na tym nie koniec - niespodziewanie gotowali razem w finale! Doświadczenie zdobyte w gwiazdkowych restauracjach i pięknie skomponowane talerze sprawiły, że Sebastian w wielkim stylu, jako pierwszy, wszedł do finału drugiej edycji programu "TOP Chef". Olma zachwycił jurorów swoim daniem i wygrał prestiżowy tytuł TOP Chef i 100 tys. złotych.

Będzie trzecia edycja "TOP Chef". Ruszył casting i twórcy najgłośniejszego kulinarnego show czekają już na wszystkich zawodowych kucharzy, którzy kochają rywalizację i nie boją się wyzwań. Zgłoszenia do trzeciej edycji programu przyjmowane są do 15 czerwca 2014 roku.

Źródło Informacja prasowa/Interia.pl, fot. Piotr Tarasewicz

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
5
60 min
1
15 min
1

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13