Ewa_Gotuje

Najsłynniejsza Brytyjka produkująca wino odwiedzi Kraków

Jej wina uznawane są za wybitne. Wielokrotnie zdobywały tytuł Coup de Coeur przyznawany przez renomowane wydawnictwo poświęcone winom - Guide Hachette des Vins. Docenia je nawet Królowa Brytyjska Elżbieta II, która nie wyobraża sobie pałacu Buckingham bez trunków produkowanych na południu Francji.

Brytyjka Patricia Atkinson, autorka dwóch światowych literackich bestsellerów, właścicielka winnicy Clos d'Yvigne, producentka 130 tysięcy butelek wina rocznie, pojawi się na krakowskich Międzynarodowych Targach Wina ENOEXPO® 2012 (14-16 listopada 2012 r.), podczas których zostanie uhonorowana tytułem "Człowiek Roku 2012 magazynu Czas Wina".

- Organizowane przez nas Targi są największym wydarzeniem winiarskim i tak naprawdę jedyną profesjonalną imprezą tego typu w Polsce. W tym roku będziemy gościć ponad 130 producentów, dystrybutorów i importerów wina z Polski, ale także z Austrii, Francji, Włoch, Portugalii, Hiszpanii, Rumunii, Słowacji, Słowenii, Chorwacji, Czech i Węgier. Targom towarzyszą specjalne szkolenia, seminaria branżowe oraz IV Konkurs Winiarski o Medal ENOEXPO® 2012. W zeszłym roku odwiedziła nas absolutna gwiazda światowego winiarstwa - Michel Rolland. W tym, najsłynniejsza Brytyjka produkująca wino - Patricia Atkinson, co niewątpliwie podniesie rangę wydarzenia - zapowiada Grażyna Grabowska, prezes Targów w Krakowie.

Wina, o których mówią wszyscy

Historia Patricii Atkinson to doskonały temat na film. Oto specjalistka ds. PR w banku porzuca swoje dotychczasowe zajęcie i wraz z mężem przenosi się na drugą stronę kanału La Manche, czyli do Francji. Nie znając francuskiego, kupuje posiadłość w Dordogne i... zaczyna produkować wino,
o którym nie ma zielonego pojęcia. Efekt? Pierwsze zamieniło się w ocet. Kolejne podbiły podniebienia znawców tego trunku z całego świata. Dziś eksportowane są m.in. do Wielkiej Brytanii, Szwajcarii i Japonii.
W międzyczasie, przez przypadek, Atkinson zostaje pisarką (!), a jej książki - W dojrzewającym słońcu oraz Sezon na winobranie stają się światowymi literackimi bestsellerami, tłumaczonymi na język francuski, duński, portugalski, rosyjski i polski.

Patricia Atkinson - "Człowiek Roku 2012 Czasu Wina"

Drugiego dnia Targów ENOEXPO®, czyli 15 listopada, miłośnicy wina z Polski i zagranicy będą mogli spotkać Patricię Atkinson w hali targowej Targów w Krakowie. Brytyjka pojawi się na stoisku czołowego tytułu znawców wina w Polsce - magazynu "Czas Wina" o godz. 12.00 (stoisko nr E 20). Następnie, od g. 15.00 do g. 17.00, w Sali Degustacyjnej odbędzie się degustacja znakomitych win z Clos d'Yvigne komentowana przez Atkinson, która w tym samym czasie uroczyście odbierze tytuł "Człowieka Roku" przyznawany właśnie przez magazyn "Czas Wina".

Wyróżnienie przyznawane jest od trzech lat. W 2010 r. zostało przyznane Agustiemu Torello Mata, wybitnemu hiszpańskiemu enologowi i producentowi Cavy. W 2011 r. nagrodę podczas Targów ENOEXPO odebrał najsłynniejszy winemaker świata Michel Rolland. Osoby wyróżnione tytułem to największe osobistości światowego winiarstwa.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Surówka z młodej kapusty

Wiosenna surówka z młodej kapusty, marchewki i szczypiorku okraszona dużą ilo...

Odsłon: 157

15 min
2
30 min
1
Desery Szyszki z kajmaku

Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...

Odsłon: 79

60 min
2
Śniadania Chleb w jajku

Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...

Odsłon: 1195

60 min
5

Polecane artykuły

12
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13