Ewa_Gotuje

KWAŚNICA - GŁÓWNY BOHATER WOLNEGO SIERPNIOWEGO WEEKENDU!

Żywiec, 15-16-17 Sierpnia 2008 r.Najpopularniejsza góralska zupa - kwaśnica - zostanie bohaterem wolnego sierpniowego weekendu.

Po raz piąty przedstawiciele Światowej Loży Beskidzkiej Kwaśnicy będą gotować zupę na miarę rekordu Guinnesa. "Chcemy w tym roku ugotować 12 tys. litrów kwaśnicy" - mówi organizator jubileuszowego V Światowego Festiwalu Smakowania Kwaśnicy Barbara Czul, którego generalnym sponsorem od lat jest Grupa Żywiec S.A.

INTERIA.PL

Mecenasami tego wydarzenia są Muzeum Browaru Żywiec oraz Koalicja Marek Ziem Górskich. Do ugotowania rekordowej zupy organizatorzy wykorzystają aż 9000 tys. litrów górskiej wody Żywiec Zdrój, 1200 kg mięsa, 1000 kapusty, 1000 ziemniaków, 40kg warzyw, 90kg przypraw w tym 1200 główek czosnku, 12 l maggi, po 10 kg ziela angielskiego i listka laurowego, 4 kg majeranku, 20 kg soli !

INTERIA.PL



Czym różni się ta pożywna góralska zupa od kapuśniaku? Kwaśnicę robi się
z kiszonej kapusty, zaś kapuśniak można robić także z surowej. Do ugotowania kapuśniaku wystarczą produkty kupione w sklepie. Gotowanie kwaśnicy to prawdziwy ceremoniał - górale samodzielnie przygotowują każdy produkt, który ma trafić do garnka sami peklują mięso i kiszą kapustę. W 2006 r. kwaśnica została wpisana listę produktów tradycyjnych województwa śląskiego.

Głównym kucharzem podczas tegorocznego festiwalu będzie sam Karol Okrasa. Natomiast gościem specjalnym będzie Mariusz Pudzianowski.

INTERIA.PL



Dla tysięcy osób, które rokrocznie odwiedzają festiwal, organizatorzy przygotowali wiele atrakcji. Oprócz koncertów takich gwiazd jak Hey, Krystyna Giżowska, Bad Boys Blue, Big Cyc, Edward Simoni, będzie można z bliska przyglądać kolejnym widowiskowym etapom gotowania kwaśnicy w wielkim garnku o trzymetrowej średnicy i wysoki na 2,10 m. Dla wytrwałych zaplanowano tańce z udziałem profesjonalnych DJ-ów.

A w niedzielę 17 sierpnia organizatorzy zapraszają na Wielką Degustację Rekordowej Kwaśnicy. Rozdamy 12 000 litrów wyśmienitej zupy

Głównym organizatorem festiwalu kwaśnicy są przedstawiciele Światowej Loży Smakoszy Beskidzkiej Kwaśnicy Barbara i Krzysztof Czulowie. Tegoroczna edycja została objęta patronatem honorowym przez Marszałka Województwa Śląskiego.

Informacje dotyczące Festiwalu Kwaśnicy pochodzą od Organizatora.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Szyszki z kajmaku

Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...

Odsłon: 118

60 min
5
Desery Lody w waflu

Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...

Odsłon: 839

15 min
14
15 min
6
15 min
2
Dania główne Kurczak w marynacie keczupowej

Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...

Odsłon: 547

30 min
7

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13