IV Festiwal Kuchni Greckiej

Festiwal jest coroczną imprezą która ma na celu propagowanie w Polsce tradycyjnej kuchni greckiej, oryginalnych, regionalnych receptur i produktów tak wśród hotelarzy, restauratorów, szefów kuchni i kucharzy jak i wśród konsumentów.

Uroczystego otwarcia IV Festiwalu Kuchni Greckiej dokona Ambasador Grecji w Polsce Pan Gabriel Coptsidis wraz z Panią Ambasador Cypru - Kalliopi Avraam.
Podczas konkursu kulinarnego odbędzie się pokaz sztuki dekorowania potraw i stołów fantazyjnie rzeźbionymi owocami i warzywami czyli I Polski Festiwal Carvingu. To wspaniała okazja poznania historii pochodzenia tej sztuki. Niepowtarzalne dzieła, które zaskakują nawet najbardziej wybrednych gości będą robione z Arbuza "Motyw grecki" oraz kompozycja kwiatowa z warzyw.
Zmagania uczestników będą trwały 4 godziny.
Oceniać będzie trzyosobowe jury pod przewodnictwem Mirosława Bobrowskiego.
W I Polskim Festiwalu Carvingu wezmą udział:
Piotr Wasik - Student Biologii na Uniwersytecie Opolskim
Darek Ślusarczyk- Firma cateringowa "Z nami wesele"
Marek Rybacki - Centrum Konferencyjno - Hotelowe Borowina w Konstancinie Jeziornej
Tomasz Szpalek- "Owocowe Dekoracje"
Alan Seenyen -Restauracja "Da Vinci" Szczecin Pomorzany

________________________________________________________________________

Relacja z festiwalu:
Ideą tego Festiwalu nie była reklama Grecji czy zmiana upodobań, lecz ułatwienie dostępu do informacji, wymiana doświadczeń i zachęta do "eksperymentowania" na "polskim stole". Dlatego też wśród sponsorów i wystawców było wiele krajowych jak i międzynarodowych firm które są na rynku i korzystamy z ich usług, propozycji i rozwiązań.
Polskiemu "mielonemu" czy "schaboszczakowi" chętnie potowarzyszy pikantna Peeperoni Macedońska z Fetą, a "gołąbki" z kapustą to nie tylko jedyne smaczne rozwiązanie. Możemy wypróbować Dolmadakia w liściach winogron, a "polską rybę po grecku" zaserwować ze szklaneczką wykwintnego wina pachnącego wakacjami na Santorini?.
I miejsce w IV Festiwalu Kuchni Greckiej zdobył- wygotował sobie Michał Karadżow z Restauracji "Moonsfera" w Warszawie

INTERIA.PL


II miejsce zajął Robert Wojnarowski z Hotelu "Jan III Sobieski" w Warszawie (otrzymał również wyróżnienie Jury Degustacyjnego)

III- Paweł Kalbarczyk z Hotelu "Le Meridien Bristol" w Warszawie


Jeszcze inni zabłysnęli płaskorzeźbami greckich bogów i herosów w arbuzie. Nad całością czuwała firma FRUTTA która zadbała nad idealnymi - soczystymi, świeżymi owocami i warzywami z których zawodnicy tworzyli swoje arcydzieła "Motyw Grecki" w arbuzie i "Kompozycja Kwiatowa" z warzyw.
Zdobywca I-go miejsca Festiwalu, także konkursów "Motyw Grecki" i "Kompozycja Kwiatowa" to Piotr Wasik
Zdobywca II-go miejsca Festiwalu, także konkursów "Motyw Grecki" i "Kompozycja Kwiatowa" to Tomasz Szpalek
Zdobywca III-go miejsca Festiwalu, także konkursów "Kompozycja Kwiatowa" to Alan Seenyen

INTERIA.PL


Nad czystością i wysokim standardem higienicznym stoisk konkursowych czuwał JohnsonDiversey bazując na wieloletnich doświadczeniach w obsłudze klientów z branży hotelarskiej i gastronomicznej. Dzięki temu zawodnicy mogli skoncentrować się tylko na tym co rzeczywiście dotyczy konkursu, czyli przygotowaniu i serwowaniu najsmaczniejszego jedzenia! JohnsonDiversey w trosce o nasze interesy oferuje nam: Program "SafeKitchen" - Bepzieczna Kuchnia
Swoją obecnością i kunsztem zaszczycili Festiwal Honorowi greccy goście.
Pan Gabriel Coptsidis - Ambasador Grecji w Polsce dokonał uroczystego otwarcia a członkowie Kapituły Klubu Szefów Kuchni z Aten gotowali z naszymi Gwiazdami "Chief Chefs Show".

INTERIA.PL





Poza tymi atrakcjami, Krzysztof Drabik - Mistrz Polski Barmanów wystąpił w bardzo efektownym, eleganckim i dynamicznym show.


Firma The Greek Gourmet poczęstowała wszystkich greckimi przekąskami i wyśmienitym winem, choć inne stoiska dały nam możliwość degustacji swoich produktów. Były warzywka, owoce, rybki, prozdrowotne zupki i przyprawy, lody a nawet fontanna z czekoladą a także wiele innych rozwiązań które przydadzą się w naszym codziennym życiu.



IV Festiwal Kuchni Greckiej zakończyła tradycyjnie znakomita Uroczysta Gala, na której wręczono nagrody, nominacje i podziękowania. Gościem konkursu oraz Gali był nowo wybrany vice prezes OSSKiC Jarosław Uściński.
Uwieńczeniem pełnego wrażeń dnia był niepowtarzalny występ Nikosa Rusketos wraz z greckim zespołem Orfeusz i gościnnie zaproszoną grecką piosenkarką Georgiją.
Przy największych przebojach tańczyła i tłukła talerze cała sala. "Młodsze pokolenie" Vafidis potwierdziło gorącą krew płynącą w żyłach wspaniałym pokazem tanecznym Banjiamina.

INTERIA.PL




Niestety tego rodzaju wydarzenia pozostawiają pewien niedosyt. W dobie popularnego już "Światowego Kryzysu" Organizatorzy, współorganizatorzy oraz firmy sponsorujące udowodnili po raz kolejny, że rzetelne przygotowanie, zapał i zaangażowanie mogą zdziałać naprawdę wiele.
Miejmy nadzieję, że nadchodzący V Festiwal Kuchni Greckiej odbędzie się z jeszcze większym rozgłosem.


Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
5
15 min
24
Desery Szyszki z kajmaku

Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...

Odsłon: 135

60 min
5
Desery Lody w waflu

Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...

Odsłon: 897

15 min
14

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13