Ewa_Gotuje

Festiwal włoskich smaków

Duże emocje towarzyszyły „Pojedynkowi Kulinarnemu", który zorganizowała restauracja Trattoria Soprano 24 września. Byliśmy tam! Przedstawiamy relację z tego wydarzenia.

Do walki na najlepszą pizzę, w samo południe stanęli autorzy blogów kulinarnych: kuchnianawzgorzu.pl, www.poracoszjesc.pl, ilovecooking92.blogspot.com, pinkcake.blox.pl oraz dwóch amatorów kulinarnych, wyłonionych w konkursie na fanpage Trattoria Soprano. Przed pojedynkiem Pizzer przeprowadził dla uczestników szkolenie z przygotowywania pizzy w tradycyjnym piecu. Po dużej dawce praktycznej wiedzy, rozpoczęła się część konkursowa.

 

Każda uczestniczka miała tylko 15 minut na wykonanie pizzy według własnego przepisu. Okazało się, że nawet rozwałkowanie ciasta nie jest proste. Jednak determinacja pomogła uczestniczkom uporać się z zadaniem konkursowym.

W Jury konkursu zasiedli redaktorzy największych portali: smaker.pl, gotowanie.onet.pl, lovekrakow.pl oraz Krakowie.pl. Redaktorzy dzielnie próbowali kolejnych wypieków i zapisywali swoje wrażenia. Każda pizza była niepowtarzalna, a dobór składników okazał się kluczem do zwycięstwa. Pojedynek wzmagał apetyt, dlatego restauracja Trattoria Soprano przygotowała dla gości niespodziankę. W czasie eventu redaktorzy mieli okazję skosztować dań z nowego menu m.in. bruschettę z kurkami i parmezanem, zupę z batatów i chorizo oraz krewetki grillowane z grzankami i sałatą.

Po burzliwych obradach, Jury przyznało następujące nagrody:

- I miejsce i voucher na kolację dla Pani Małgorzaty Kalemby-Drożdż za pizzę z ziemniakami
- II miejsce i voucher na kolację dla Pani Ulli Pałki za pizzę ze śliwkami
- Wyróżnienie dla Pani Adriany Baran za pizzę z brzoskwiniami.
Każdy uczestnik otrzymał nagrodę od organizatora oraz dyplom ukończenia szkolenia.

 

 

Specjalnie dla naszych czytelników laureatki postanowiły podzielić się przepisami na zwycięskie pizze.

Pizza z niespodzianką lekko słodką

Ulla Pałka, II miejsce

 

1 żółta cebula
1 czerwona cebula
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu śliwkowego
1 łyżeczka octu balsamicznego
świeżo zmielony pieprz do smaku
1 łyżka cukru brązowego
3 śliwki świeże
2 śliwki suszone


Cebule obrać i pokroić w piórka, na patelnię wylać olej, rozgrzać, dodać cebulę przesmażyć, po chwili dodać pokrojone w paski śliwki, dodać pozostałe składniki i wszystko przesmażyć tak, aby cebula zmiękła, a śliwki lekko się rozleciały.


Na cieście ułozyć cebulę, potem paski szynki parmeńskiej, kawałeczki gorgonzoli i upiec w temperaturze 180-200 stopni, aż ciasto wyrośnie, a całośc ładnie się zrumieni. Po upieczeniu ułożyc rukolę.

 

Dla mnie ta pizza to to połączenie słodkiego oraz słonego z lekką goryczą rukoli. Po prostu Idealny miks smaków - mówi pani Ulla.

Pizza z ziemniakiami

Małgorzata Kalemba-Drożdż, I miejsce


3 łyżki koziego twarożku (lub innego np. bielucha lub ricotty)
2-3 ziemniaki
1 łyżka masła
ulubione świeże zioła (rozmaryn, tymianek, szczypiorek, pietruszka, 1 malutki ząbek czosnku)
sól, pieprz, oliwa

 

Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić na cieniuteńkie plasterki. Spód na pizzę posmarować twarożkiem, oprószyć pieprzem. Na wierzchu poukładać plasterki ziemniaków, tak, żeby lekko na siebie nachodziły. Skropić lekko po wierzchu oliwą i piec, aż spód i ziemniaki będą rumiane. Masło rozetrzeć z posiekanymi ziołami. Po upieczeniu pizzę posolić i rozprowadzić na niej masło z ziołami.

 

Połączenie delikatnego smaku ricotty oraz podpieczonych rtalarków ziemniaczanych, z wyrazistym smakiem ziołowego masła zapewniło pani Małgorzacie zasłużone pierwsze miejsce, a jurorom prawdziwe kulinarne odkrycie. Gratlujemy!

 

W najbliżyszm czasie przedstawimy sylwetki zwyciężczyń.

 

Czytaj więcej o prawdziwej, włoskiej pizzy. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
5
60 min
1
15 min
1

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13