Sezon na truskawki

Festiwal kwaśnicy!

Światowa Loża Smakoszy Beskidzkiej Kwaśnicy ma zaszczyt zaprosić wszystkich Państwa na JUBILEUSZOWY DZIESIĄTY Światowy Festiwal Kwaśnicy.

Generalny Kucharz a zarazem organizator imprezy Barbara Czul, oprócz głównego bohatera, jakim jest Kwaśnica zachęci Państwa do skosztowania dania przywiezionego do Żywca przez rodzinę Habsburgów, czyli kaczki. Zainaugurowany zostanie konkurs pod nazwą "Kaczka w tradycji kulinarnej miasta Żywca", który przybliży publiczności walory tej potrawy. Telewizja TVS z ekipą kulinarnego programu "Śląskie od Kuchni" po raz pierwszy zawita do Żywca i weźmie udział w Światowym Festiwalu Kwaśnicy.


Znakomity duet prowadzących: Wiesława Amborsa, Prezesa Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej oraz górala rodem z Zawoi, Piotra Jezutka, w swoim popularnym kulinarnym show nie tylko opowiedzą o tradycji, kulturze Żywca oraz o samym Festiwalu Kwaśnicy i atrakcjach mu towarzyszących, ale przede wszystkim wezmą udział w tegorocznym konkursie kulinarnym i w ramach swojego programu przygotują potrawę tematyczną, w której prym będzie wiodła kaczka. Zgodnie z koncepcją programu mistrz polskiej kuchni i Prezes Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, Wiesław Ambros zdradzi swój przepis na danie z kaczką w roli głównej i spróbuje nauczyć sztuki jej przyrządzania swojego ucznia, Piotra Jezutka.

 

To jednak nie wszystko! W loży jury oceniającego konkurs zasiądzie sam Wiesław Ambros, któremu przypadnie zaszczyt poddawania ocenie kulinarnych zmagań wszystkich kucharzy, startujących w prestiżowym konkursie. Ekipa telewizji TVS będzie obecna w Żywcu niemal przez cały sobotni dzień. W jury zasiądą także mieszczanie żywieccy, m.in. Antoni Szlagor - Burmistrz Miasta Żywca. Oprócz znakomitego i jednego z najpopularniejszych w Polsce programów kulinarno-turystycznych "Śląskie od Kuchni" , zrealizowany zostanie dodatkowo felieton/relacja, w których pokazane zostaną atrakcje, jakie w tym roku przygotowali organizatorzy Światowego Smakowania Kwaśnicy.


Ekipa realizatorska sprawdzi w czym tkwi fenomen imprezy, która w tym roku obchodzi swój 10-letni jubileusz, jakie są początki Festiwalu i w końcu, wraz z innymi uczestnikami Festiwalu, sprawdzi jak smakuje tegoroczna kwaśnica! Materiał filmowy z całości imprezy zostanie wyemitowany w programie śniadaniowym Cafe Silesia, w którym tuż przed rozpoczęciem Festiwalu pojawią się Barbara Czul i burmistrz Żywca, Antoni Szlagor, organizatorzy Światowego Festiwalu Kwaśnicy!

 

Gwarantujemy świetną zabawę w towarzystwie Gwiazd estrady. Wystąpią przed Państwem: Maryla Rodowicz, Modern Talking "reloaded" oraz zespół KULT z Kazikiem.

 

Zapraszamy w dniach 16-18 sierpnia do Żywca!

 

Mamy do rozdania po 2 wejściówki na każdy dzień festiwalu. Co zrobić żeby je otrzymać? Wystarczy napisać do nas maila na smaker@firma.interia.pl w tytule wpisując Festwial kwaśnicy. Zasada jest jedna - kto pierwszy ten lepszy!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
6
30 min
7
Dania główne Kopytka

Cześć, chciałabym się z wami podzielić przepisem na pyszne, puszyste kopytka....

Odsłon: 199

30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Wystarczy szczypta do herbaty. Podkręci metabolizm, pomoże w walce z tłuszczem na brzuchu

Kubek herbaty to przyjemny poranny rytuał wielu Polaków. Możesz urozmaicić napój dodatkiem popularnej przyprawy, która pobudzi twój metabolizm do p...

128
Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0
Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

2