Właściwości czekolady

Uwielbiamy ją za smak, zapach i to, że w kilka chwil dodaje nam sił i poprawia nastrój. Czekoladę możemy podjadać lub pić na tysiące sposobów i za każdym razem będzie nam smakowała tak samo dobrze.

Jaki wpływ na organizm ma czekolada i dlaczego właściwie warto od czasu do czasu skusić się na słodką tabliczkę?

Czekolada to przede wszystkim nieocenione źródło magnezu i składników pobudzających produkcję serotoniny czyli „hormonu szczęścia", odpowiadającego m.in. za zmniejszanie skutków zmęczenia, prawidłowy sen, obniża ciśnienie krwi, ma działanie antydepresyjne i pomaga czerpać większą przyjemność z seksu, dlatego zaliczana jest w poczet naturalnych afrodyzjaków.

Z kolei magnez zawarty w czekoladzie, oprócz zbawiennego oddziaływania na układ nerwowy, pomaga także zapobiegać osteoporozie, chroni organizm przed toksycznymi substancjami, reguluje pracę mięśni i tarczycy.

Kilka kostek czekolady dziennie poleca się również kobietom oczekującym dziecka (regularne spożywanie sprzyja rozwojowi płodu, a badania dowodzą, że dzieci kobiet, które często po nie sięgają są bardziej aktywne i weselsze od swoich rówieśników) i studentom oraz osobom przemęczonym pracą umysłową (wspomaga pamięć, pobudza koncentrację, minimalizuje zmęczenie).

Jaką czekoladę wybrać, by cieszyć się dobrym zdrowiem i młodym ciałem przez wiele lat? Najwyższe stężenie substancji chroniących nas przed groźnymi chorobami układu krwionośnego lub nowotworowymi ma czekolada gorzka, o zawartości kakao minimum 70 procent. To właśnie tam drzemie największe źródło drogocennych składników - flawonoidiów, polifenoli czy teobrominy znanych głównie z ich oczyszczających i hamujących procesy utleniania związków chemicznych.

Miłośnicy pieczenia widzą, że czekolada jest świetnym dodatkiem do wypieków - ciast, ciasteczek, muffinków. Nadaje im nie tylko smak, ale kremową, wilgotną konsystencję. Jeśli twoja rodzina lubi słodkości, rozważ zakup wielofunkcyjnego urządzenia, które nie tylko umożliwi szybkie pieczenie, ale także pozwoli na zmniejszenie liczby kalorii (przez ograniczenie ilości tłuszczu).

Pyszny przepis na czekoladowe ciasto. Kliknij!

Przepis na ciasto czekoladowe na INTERIA.TV.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
6
Desery Sernik na biszkoptach

Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...

Odsłon: 10516

30 min
35
Śniadania Parówkowe serce

Bardzo lubię parówki oraz dania z jajek. Dzisiaj łącze te dwa składniki w jed...

Odsłon: 179

15 min
7
Desery Słodkie kartofelki

Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...

Odsłon: 99

15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2