Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sekret udanego żurku to odpowiednio zbalansowane w nim smaki i aromaty. Do ugotowania dobrego żurku potrzebujemy jedynie kilku warzyw, garści przypraw no i oczywiście dobrego zakwasu, najlepiej domowego.
Duża ilość marchewki sprawi,że zupa pieczarkowa będzie miała ładny kolor i ci...
Odsłon: 76
Jeżeli znudził Ci się klasyczny kurczak, koniecznie wypróbuj przepis na kurcz...
Odsłon: 121
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 146
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 82
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 842
Duża ilość marchewki sprawi,że zupa pieczarkowa będzie miała ładny kolor i ci...
Odsłon: 76
Jeżeli znudził Ci się klasyczny kurczak, koniecznie wypróbuj przepis na kurcz...
Odsłon: 121
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 146
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 82
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 842
Składniki
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Do mięsa, dodać jajko, cebulę, przyprawy. Wyrobić i doprawić do smaku. Uformować małe pulpeciki. Zagotować około 1,5 litra wody, dodać w całości marchewkę, seler, pietruszkę, całą cebulę i wszystkie przyprawy. Doprawić do smaku solą, pieprzem. Gotować do miękkości warzyw. Następnie wyciągnąć wszystkie warzywa, wrzucić pulpeciki i gotować 10 minut. Do wywaru z warzywami wlać zakwas, dodać pokrojony w plasterki lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz roztarty majeranek. Gotować jeszcze 10 minut na małym ogniu. Żurek jest gotowy. Podajemy gorący z ulubionymi dodatkami. Uwagi: Ja dodaję do wywaru spowrotem pokrojoną w talarki marchewkę. Można nie dodawać wszystko w/g uznania. U mnie jako dodatek są zawsze ziemniaki puree okraszone przypieczonym boczkiem z cebulką, które są podawane osobno i w trakcie jedzenia dobierane do zupy. Nie robię zasmażki i nie zabielam żurku śmietaną. Zakwas robię zawsze sam z mąki żytnij typ 2000. Przepis na zakwas znajduje się również w moich przepisach: https://smaker.pl/przepisy-zupy/przepis-zakwas-na-swojski-zurek,192113,wmk.html