Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Był już przepis na zakwas do żurku, to nie może przecież zabraknąć przepisu na tę właśnie wielkanocną zupę. Przygotowywałam go już wiele razy i za każdym razem wychodzi wyśmienity. Zapraszam :)
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1659
Będąc kiedyś w azjatyckiej restauracji jedliśmy pyszne bułki BAO, postanowili...
Odsłon: 99
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 151
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 150
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1659
Będąc kiedyś w azjatyckiej restauracji jedliśmy pyszne bułki BAO, postanowili...
Odsłon: 99
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 151
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 150
Składniki
W pierwszej kolejności obrać cebulę, dwie z nich pokroić drobniutko, a pozostałe dwie w pióra. Z boczku odkroić tłustą część i pokroić w drobne paseczki. Na rozgrzanej suchej patelni podsmażyć boczek razem z cebulką pokrojoną na drobno. Do dużego garnka wlać wodę ok. 4 litry dodać pokrojoną w pióra cebule, ziele angielskie i liście laurowe, zagotować. Do wrzącej wody włożyć nakłutą białą kiełbasę i parzyć ją na małym ogniu przez ok. 15 min. Po tym czasie wyciągnąć kiełbasę, gdy ostygnie pokroić na mniejsze kawałki.
Następnie obrać ziemniaki i pokroić je w dużą kostkę. Do wody po kiełbasie dodać ziemniaki, podsmażoną cebulkę z boczkiem i całość gotować do miękkości. Na koniec wlać zakwas i gotować przez kilka minut.
Na sam koniec żurek zabielić śmietanką. Doprawić chrzanem wymieszanym z przeciśniętym przez praske czosnkiem. W razie potrzeby posolić i doprawić pieprzem oraz majerankiem. Całość dokładnie wymieszać i zagotować.
Żurek podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem.
Smacznego