Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żurek z grzybami to danie, które jest obowiązkową pozycją na każdym wielkanocnym stole. Jest nie tylko mocno kwaśny, ale także z wyczuwalnym smakiem grzybów leśnych.
Orzeźwiająca lemoniada cytrynowa z syropem miętowym. Doskonała na upalne dni....
Odsłon: 28
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 31
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 38
Mięciutkie, puszyste oponki. Na drugi dzień zostało mi kilka i są nieco tward...
Odsłon: 21481
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 51
Orzeźwiająca lemoniada cytrynowa z syropem miętowym. Doskonała na upalne dni....
Odsłon: 28
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 31
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 38
Mięciutkie, puszyste oponki. Na drugi dzień zostało mi kilka i są nieco tward...
Odsłon: 21481
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 51
Składniki
Przygotuj zupę. Na 30 minut przed rozpoczęciem gotowania namocz grzyby w ciepłej wodzie. Do garnka włóż obrane warzywa (z wyłączeniem cebuli) i 1 ząbek czosnku. Zalej wodą i dodaj białą kiełbasę. Przykryj garnek i duś całość przez 45 minut.
Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Zdejmij go, pozostawiając tłuszcz. Podsmaż pokrojoną w plasterki kiełbasę podwędzaną oraz posiekaną cebulę. Odłóż wszystko na bok.
Grzyby przenieś do osobnego garnka i gotuj je przez 10-15 minut. Odcedź, ostudź i pokrój je w paseczki.
Z wywaru wyjmij białą kiełbasę i warzywa. Białą kiełbasę pokrój w plasterki, a jeśli lubisz – marchewkę w kostkę. Pozostałe warzywa wyrzuć, a bulion przecedź przez sitko. Białą kiełbasę pokrój w plasterki i podsmaż lekko na tej samej patelni co wcześniejsze składniki.
Połącz wszystkie składniki: do przecedzonego bulionu dodaj zakwas, kiełbasy z boczkiem, cebulę, grzyby i (opcjonalnie) marchewkę. Dodaj też 5 łyżek bulionu grzybowego z ich gotowania.
Gotuj całość na małym ogniu przez 10 minut, a następnie dodaj przeciśnięty drugi ząbek czosnku, majeranek, sok z cytryny i chrzan. Wymieszaj i spróbuj, w razie potrzeby dodając więcej chrzanu lub zakwasu.
Żurek z grzybami gotuj na małym ogniu przez kolejne 30 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj na ciepło, najlepiej z dodatkiem gotowanych na twardo jajek.