Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszna, oryginalna w smaku zupka a'la chińska.
Pyszny i szybki sposób na ciepły posiłek obiad czy kolację gdy nie masz za du...
Odsłon: 391
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1722
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 462
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 405
Pyszny i szybki sposób na ciepły posiłek obiad czy kolację gdy nie masz za du...
Odsłon: 391
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1722
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 462
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 405
Składniki
Grzybki mun zalej wrzącą wodą, poczekaj kilka minut aż urosną- kilka razy zwiększą swoją objętość. Następnie wyjmij grzybki i pokrój je na bardzo małą kosteczkę. Wody nie wylewaj.
Filety z kurczaka pokrój w drobną kosteczkę. Podobnie zrób z papryką czerwoną i żółtą, selerem naciowym, a także z porem. Marchewkę, pietruszkę i seler umyj, obierz ze skórki, ale nie kroisz w kostkę. Jeśli będziesz używać kostek rosołowych to nie musisz mieć marchewki, pietruszki i selera.
Zagotuj w dużym garnku ok. 2 litrów wody (włączając w to wodę z grzybków mun). Do gotującej się wody wrzuć fileta z kurczaka, grzybki mun, kostki rosołowe lub zestaw warzyw (marchewka, pietruszka, seler). Pogotuj wszystko ok 5 - 10 minut do miękkości. Następnie dodaj pokrojone warzywa (papryka, por, seler naciowy). Dopraw sosem sojowym (ok. 4 łyżek - ale może być więcej wg upodobania), solą i pieprzem. Następnie dodaj ok 3 łyżek sosu tao - tao
Zupę gotuj ok 15 minut (aż papryka będzie miękka). uwaga....jeśli używasz marchewki, selera i pietruszki to warzywa te wyjmij przed podaniem zupy. W międzyczasie przygotuj makaron ryżowy. Możesz albo dodać go bezpośrednio do zupy i gotować razem z nią, albo w osobnym garnku zagotować wodę, wrzucić makaron i pogotować ok. 4-7 minut (w zależności od typu makaronu), aż zmięknie. Należy uważać na makaron grubszy, ponieważ wymaga dłuższego gotowania. Osobiście polecam używanie bardziej pikantnych sosów tao - tao albo słodko - kwaśnych. Sos ten możesz również dodać dopiero na talerzu.