Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak połączyć danie typu fast food z domowym, pożywnym posiłkiem dla całej rodziny? Dziś proponujemy zupę gyrosową, w której znajdziesz soczystego kurczaka, czerwoną paprykę, pieczarki i sos pomidorowy. Doskonale zbalansowane przyprawy dodają wyrazistości i przyjemnie rozgrzewają. Zaskocz rodzinę i serwuj ulubione smaki w nowej odsłonie.
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 31
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 68
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1049
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 152
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 31
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 68
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1049
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 152
Składniki
Pracę zacznij od zamarynowania mięsa. Przeciśnij czosnek przez praskę do dużej miski, dodaj olej, przyprawę gyros, mielone papryki i wymieszaj. Mięso umyj, pokrój w kostkę, włóż do miski z marynatą, wymieszaj i odstaw na godzinę do lodówki.
W tym czasie umyj papryki, oczyść z błonek i nasion, po czym pokrój w paski. Oczyszczone pieczarki pokrój w półplasterki. Cebulę obierz i drobno posiekaj w kostkę. Zamarynowane mięso obsmaż na patelni i odłóż na talerz. Smaż partiami, aby mięso się podsmażyło, a nie dusiło.
W dużym garnku, w którym będzie się gotować zupa, wlej 1 łyżkę oliwy i podsmaż cebulę. Następnie dodaj pieczarki, a po 2 minutach papryki. Przesmażaj, aż warzywa zaczną pachnieć. Po czym wlej pomidory, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, podsmażone mięso i zalej całość ok. 600 ml wody. Przykryj pokrywką i doprowadź do wrzenia, następnie gotuj na średnim ogniu ok. 20-30 minut. Zupę możesz wykończyć śmietaną, jeśli preferujesz dania o bardziej kremowej konsystencji.
Gotową zupę gyrosową wykładaj na talerze, udekoruj natką pietruszki i podawaj ze świeżym pieczywem.