Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sycąca, domowa zupa ziemniaczana z dodatkiem groszku perłowego, pachnąca wędzonym boczkiem. W zimie sprawdzi się na naszym stole idealnie.
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 116
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 131
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 813
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 168
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 89
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 517
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 116
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 131
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 813
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 168
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 89
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 517
Składniki
Groszek namoczyć w wodzie dzień przed gotowaniem zupy, najlepiej na noc. Gotować w wodzie, w której się moczył. Czas gotowania 40 minut. Boczek wędzony pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć na oliwie z oliwek. Gdy z boczku wytopi się cały tłuszcz, wyłączyć gaz i dodać do boczku pokrojony drobniutko czosnek, który lekko się przyrumieni w gorącym jeszcze tłuszczu. Po kilku minutach boczek z czosnkiem wyłożyć na talerzyk (dodamy go do zupy pod koniec gotowania),a na wytopionym tłuszczu podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodać ziemniaki (kostka), smażyć jeszcze kilka minut, pilnując aby warzywa nam się nie przypaliły. Gdy ziemniaki są lekko zeszklone należy wlać 700 ml wody, dodać obraną marchew i pietruszkę. Całość posolić, doprawić pieprzem, gotować około 30 minut. Jeżeli warzywa są już miękkie, dodać do nich połowę grochu wraz z wodą, w której się gotował. Wymieszać, gotować jeszcze chwilę, następnie zblendować, dodać boczek z czosnkiem i resztę ugotowanego groszku. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego.