Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gęsta, aromatyczna zupa Zagraj z ziemniakami, boczkiem i lanymi kluseczkami. Występuje również pod nazwą: Zupa Dziadowska. 2009 roku została wpisana na listę produktów tradycyjnych w województwie pomorskim. Jest niezwykle sycąca. Z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad. Już jedna miska nasyci Was do pełna. Jej przygotowanie nie należy do trudnych zadań. Cudownie rozgrzewa od środka. Gwarantujemy, że nie raz zagości na Waszym stole!
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 51
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 33
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 291
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 51
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 33
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 291
Składniki
Boczek kroimy w kostkę, przerzucamy na patelnię i podsmażamy na złoty kolor. Cebulę obieramy z łupin, kroimy w kostkę i dorzucamy do boczku. Całość smażymy jeszcze przez około 5 minut na rumiany kolor.
Warzywa obieramy. Ziemniaki i marchewkę kroimy w drobną kostkę. Pietruszkę i selera wrzucamy w całości. Warzywa zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. W trakcie gotowania do warzyw dodajemy podsmażony boczek z cebulką oraz przyprawy. Pod koniec z zupy wyławiamy pietruszkę i selera.
Do osobnej miseczki wsypujemy mąkę, dodajemy jajka i sól. Składniki mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Za pomocą łyżki formujemy kluseczki, które wrzucamy do gotującej się zupy.
Gotową zupę posypujemy natką pietruszki. W nowoczesnej wersji zupę możemy podać z chipsami z boczku. Smacznego!