Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie to jest przykładem na pożywny obiad lub kolację. Soczewica to produkt roślinny, bogaty między innymi w białko oraz żelazo, dlatego zupa ta jest szczególnie polecana osobom, które na co dzień są na diecie bezmięsnej. Ponadto zupa z soczewicą to, z racji, że jest przygotowana z lekkostrawnego warzywa strączkowego, jest niezwykle sycąca i pożywna.
Te aromatyczne i zdrowe roladki z jarmużem będą doskonałą propozycją dla miło...
Odsłon: 122
Syrop z kwiatów z czarnego bzu wzmacnia nasz organizm i wspomaga walkę z wiru...
Odsłon: 14410
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 86
Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą duszona na szybko jako dodatek do obia...
Odsłon: 228
W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...
Odsłon: 269
Te aromatyczne i zdrowe roladki z jarmużem będą doskonałą propozycją dla miło...
Odsłon: 122
Syrop z kwiatów z czarnego bzu wzmacnia nasz organizm i wspomaga walkę z wiru...
Odsłon: 14410
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 86
Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą duszona na szybko jako dodatek do obia...
Odsłon: 228
W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...
Odsłon: 269
Składniki
Przygotowanie zupy rozpocznij od ugotowania bulionu mięsnego, może być z biodrówki. Gotuj ją tak jak zwykle do miękkości. Bulion możesz przygotować dzień wcześniej, bowiem ten typ mięsa gotuje się dość długo. Ugotuj soczewicę według instrukcji na opakowaniu.
Przygotuj garnek o pojemności minimum 3 litrów. Cebulę i ząbki czosnku obierz. Pokrój czosnek w cienkie plasterki, a cebulę posiekaj. Do garnka wlej oliwę lub włóż masło klarowane. Na średniej mocy palnika podsmaż cebulkę z czosnkiem przez około 5 minut. Po tym czasie do garnka wlej bulion.
Dodaj ugotowaną soczewicę. Powinna ona być miękka, ale nie może się rozpadać. Umyj i obierz ze skórki pomidory, a następnie posiekaj je. W sezonie letnim użyj świeżych pomidorów malinowych, a od jesieni do wiosny lepiej sprawdzą się pomidory z puszki. Umyj paprykę i pokrój w drobną kostkę, a marchewkę obierz i również posiekaj w drobną kostkę. Dodaj warzywa do bulionu. Wsyp przyprawy i posiekane zioła. Jeśli nie masz świeżych ziół, możesz użyć suszonych.
Na sam koniec dodaj koncentrat pomidorowy. Zupę z soczewicy zamieszaj dokładnie, by rozprowadzić koncentrat. Podawaj ciepłą.