Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszna zupa "Jydz kalarepa, bydziesz mocny jak rzepa"
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 135
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 38
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6528
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 135
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 38
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6528
Składniki
Kalarepki obieramy i kroimy w kostkę. Liście pozbawiamy środkowych, grubych nerwów i szatkujemy jak kapustę. Ziemniaki obieramy i kroimy w identyczną kostkę jak kalarepkę. Masło rozpuszczamy na patelni, dusimy na nim kalarepkę z liśćmi, dodajemy mąkę i śmietanę. Odstawiamy z ognia i po przełożeniu do garnka zalewamy 2 l zimnej wody jednocześnie roztrzepując całość trzepaczką tak aby nie pozostawić grudek. Wstawiamy na średni ogień i gotujemy doprawiając solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Gdy warzywa staną się miękkie dodajemy posiekany koperek część zostawiając do posypania gotowej "oberiby" na talerzu. UWAGI - można nie dodawać mąki i śmietany lub dodać jedno z nich.