Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zupa z groszku z jajkiem"
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 58
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 108
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 351
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 58
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 108
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 351
Składniki
•: 35 min •Porcja: 340 kcal •Cena porcji: ok. 2 zł
Groszek przebierz, opłucz, osącz na sitku. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na kawałki. Cebulę obierz, grubo posiekaj. W garnku rozgrzej masło. Zeszklij na nim cebulę. Dołóż ziemniaki i groszek. Jeśli używasz groszku mrożonego, nie musisz go wcześniej rozmrażać. Groszek z puszki osącz z zalewy.
Warzywa zalej 6 szklankami wody. Wkrusz kostkę bulionową i gotuj ok. 20 minut. Nie przykrywaj garnka, aby groszek nie stracił ładnego zielonego koloru.
Miękki groszek oraz ziemniaki i cebulę zmiksuj razem z wywarem na gładko. Krem wymieszaj ze śmietaną. Przypraw do smaku sokiem z cytryny oraz solą i białym pieprzem. Rozlej do żaroodpornych miseczek. Do każdej ostrożnie wbij jajko. Miseczki z zupą i jajkiem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piecz, aż białko się zetnie. Udekoruj śmietaną.Źródło: Naj