Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zupa z dyni z suszonymi morelami"
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 170
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 225
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 170
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 225
Składniki
Miąższ dyni oczyść. Marchewkię obierz, pokrój. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Wszystkie rozdrobnione warzywa wymieszaj z 15 dag suszonych moreli, ułóż w żaroodpornej formie. Posyp solą, pieprzem i cukrem. Piecz ok. 30 minut w temp. 200 st.
Wlej 1 litr bulionu, piecz 45 minut. Pozostałe suszone morele pokrój w kostkę. Miętę opłucz, posiekaj. Chili rozetnij, usuń pestki, strączek opłucz i pokrój w kostkę. Pokrojone morele wymieszaj z chili oraz miętą.
Do upieczonych warzyw z bulionem dodaj 2–3 łyżeczki pasty paprykowej. Zmiksuj na gładko. Ew. dolej pozostały bulion, jeśli zupa jest zbyt gęsta. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz kuminem. Rozlej do miseczek. Resztę pasty paprykowej wymieszaj z 3 łyżkami wody. Polej tym każdą porcję zupy. Posyp mieszanką moreli, mięty, chili.
Podawaj z kawałkiem chrupiącej bagietki. ok. 90 min, 1 porcja zawiera ok. 290 kcal. Ok. 3,25 zł za porcję.Źródło: Tina