Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zupa szpinakowa z grzankami czosnkowymi"
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 283
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 4989
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 283
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 4989
Składniki
Szpinak przebierz, opłucz, listki osusz. Ziemniak obierz, pokrój na kawałki. Pory oraz dymkę oczyść, drobno potnij .
W garnku rozgrzej masło. Wrzuć ziemniaki, pory oraz dymkę. Warzywa smaż chwilę na dużym ogniu. Potem zalej je bulionem. Poczekaj, aż wywar zawrze, wtedy zmniejsz płomień i gotuj dalej jeszcze ok. 15 minut.
W tym czasie kromki chleba tostowego natrzyj czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Skrop oliwą i potnij w drobną kostkę. Grzanki zrumień na patelni albo w rozgrzanym piekarniku.
Do zupy dodaj szpinak. Gotuj dalej przez 5 minut. Zdejmij z ognia. Zmiksuj na gładko. Dolej śmietanę. Przypraw zupę do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i gałką muszkatołową. Mocno podgrzej.
Rozlej do miseczek. Posyp grzankami. Przed podaniem zupę możesz udekorować świeżymi listkami szpinaku.Źródło: Naj