Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zupa śliwkowa z kluseczkami"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5325
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 95
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5325
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 95
Składniki
Śliwki pokrój. Zagotuj 1,5 l wody z cukrem (1 łyżkę odłóż), skórką cytrynową i goździkami. Dodaj śliwki. Gotuj ok. 10 min. Zupę zmiksuj (wcześniej wyjmij goździki), zapraw mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Zagotuj, odstaw.
Mleko zagotuj z masłem oraz łyżką cukru, wsyp kaszę. Gotuj, mieszając, aż zgęstnieje. Zdejmij z ognia, przestudź. Dodaj żółtko oraz ubite białko. Za pomocą 2 łyżeczek formuj kluseczki. Gotuj 2-3 min. Podawaj do zupy.
Czas ok. 60 min; porcja – 310 kcal, cena 1 zł.Źródło: Świat kobiety