Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zupa pomidorowo-czosnkowa"
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 138
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 41
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6531
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 138
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 41
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6531
Składniki
Czas ok. 30 min; porcja – 150 kcal, cena 3 zł.
Cebulę obierz, poszatkuj. Ząbki czosnku pozbaw osłonek, pokrój w plasterki. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej 1-2 łyżki oliwy lub oleju.
Na rozgrzany tłuszcz wrzuć cebulę z czosnkiem, przesmaż na jasnozłoty kolor. Zalej przecierem pomidorowym i bulionem warzywnym (może być z kostki). Dodaj sól i pieprz do smaku, zagotuj.
Opłucz i osusz pół pęczka bazylii. Oderwij listki z gałązek, wrzuć do zupy. Naczynie zdejmij z ognia, całość zmiksuj na gładki krem.
Ciecierzycę odlej z zalewy, przepłucz na sicie, dodaj do zmiksowanej zupy. Ponownie ustaw na palniku, gotuj na małym ogniu 10 min. Pomidorki opłucz, przekrój na połówki. Opiecz na patelni z łyżką oliwy. Zupę rozlej na talerze. Dodaj pomidorki. Udekoruj listkami bazylii.
Pamiętaj, że do spożycia nadają się jedynie dojrzałe czerwone pomidory (także te koktajlowe). Lekko zielone zawierają bowiem szkodliwą dla zdrowia solaminę i dlatego nie można ich jeść na surowo (jedynie po ugotowaniu lub uduszeniu).Źródło: Świat kobiety