Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa pieczarkowa zdecydowanie jest z kategorii tych jesienno-zimowych. Raczej ciężka niż lekka. Treściwa, sycąca, z dużą ilością warzyw. Ma wyraźny, pieczarkowy posmak a najlepiej smakuje posypana ostrym w smaku serem.
Polecam.
Odsłon: 153
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 46
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 494
Polecam.
Odsłon: 153
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 46
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 494
Składniki
Żeberka kroimy na kawałki, zalewamy 3 litrami wody. Gotujemy przez około 40 minut. Po zagotowaniu zbieramy powstałe szumowiny.
Pieczarki i cebulę kroimy dość drobno, podsmażamy na rozgrzanym oleju do odparowania wody. Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce, seler naciowy, natkę pietruszki i koperek drobno siekamy. Ziemniaki kroimy w kostkę.
Wszystkie warzywa i pieczarki, oprócz ziemniaków wrzucamy do garnka (ziemniaki wkładamy dopiero na 15 minut przed końcem gotowania), gotujemy kolejne 40 minut. Kilka łyżek zupy przelewamy do kubka, łączymy z 3 łyżkami śmietany, mieszamy, bardzo powoli, cały czas mieszając wlewamy do zupy.
Przed podaniem posypujemy serem i dekorujemy kleksem śmietany.