Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
gęsta pożywna zupa z rozgrzewających zima produktów, idealna kiedy jeszcze nie czas na nowalijki, a spiżarkę trzeba opróżnić z "zimowych produktów", głównym składnikiem jest dyniowe pure
Najprostszy i najszybszy sernik z truskawkami. Ale co najważniejsze jeden z n...
Odsłon: 934
Najprostszy i najszybszy sernik z truskawkami. Ale co najważniejsze jeden z n...
Odsłon: 934
Składniki
Włoszczyznę w miesiącach kwiecień/maj, zanim pojawią się nowalijki, używam mrożoną. Mam takie przekonanie, że zachowuje więcej witamin, jędrności i smaku.... Soczewicę płuczę na sicie i dodaję do garnka z włoszczyzną. Wyjmuje ostatnie pudełko mrożonego dyniowego pure na zimowe gotowanie, dodaję do garnka i wszystko zalewam wodą. (w nawiasie mówiąc, bardzo polecam zrobienie zapasu dyniowego pure na zimowe gotowanie, a do przepisu wystarczy skopiować link: https://smaker.pl/przepis-dyniowe-pure-na-zimowe-gotowanie,153909,domowapiwniczka.html ) Gotuję 20-25 minut. Aż dynia rozmarznie, zagotuje się, a soczewica całkiem się rozpadnie.
Kurkumę z pieprzem rozprowadzam w mleczku kokosowym, dokładnie mieszam i wlewam do zupy. Mieszam. Gotuję jeszcze 3 minuty i podaję. Nikt nie zgadł co to za zupa i z czego, a każdy kto jadł chciał wiedzieć, taka byłą dobra :) A to dlatego, że smaki tak dokładnie się przenikają i w efekcie dają zupełnie nowe wrażenia smakowe. Zupa jest tak sycąca, że właściwie wystarcza za cały obiad :)