Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa marokańska cechuje się dość dużą ostrością, którą zawdzięcza imbirowi. Jest bardzo aromatyczna, mocno pomidorowa. Ciecierzyca sprawia, że jest także niezwykle pożywna. Z powodzeniem może być serwowana jako jedyne danie obiadowe. Mięsna wkładka w postaci pulpecików z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom mięsa. Wystarczy jednak pominąć ten element, by danie było pyszną propozycją dla wegan.
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 54
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 985
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 106
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 142
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 54
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 985
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 106
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 142
Składniki
Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż cebulę pokrojoną w dość dużą kostkę do zeszklenia. Dodaj pokrojone w kostkę papryki, drobno posiekany imbir i starte na tarce o dużych oczkach marchewki. Dopraw kuminem. Całość smaż razem przez ok. 5 minut.
Dodaj odsączoną ciecierzycę i pomidory z puszki. Zalej zupę wodą i dopraw solą i pieprzem. Gotuj wszystko razem przez 20 minut, do całkowitego rozpadnięcia się pomidorów.
Przygotuj pulpety. Wszystkie składniki wyrób razem bardzo dokładnie przez około 10 minut. Konsystencja masy powinna być mocno kleista. Z masy mięsnej uformuj niewielkie, kuliste pulpety. Wrzucaj je na gotującą się zupę, na ok. 10 minut przed zdjęciem jej z ognia.
Zupę marokańską podawaj udekorowaną natką pietruszki.