Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zupa marchewkowa z groszkiem"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 35
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 35
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Składniki
Marchewki, seler oraz ziemniaki obierz i opłucz. Por oczyść, opłucz. Marchewki i por potnij w plasterki, ziemniaki w kostkę, a seler na kawałeczki. Koperek opłucz, posiekaj. Kostki bulionowe rozpuść w 6 szkl. wrzątku.
Przygotowane warzywa wrzuć do garnka, zalej bulionem, zagotuj. Dodaj pieprz, ziele angielskie i listki laurowe. Zupę gotuj 10 minut. Następnie wsyp groszek, dodaj łyżeczkę soli i gotuj 10 minut na małym płomieniu.
Kiedy warzywa będą już miękkie, stop na patelni masło, oprósz je mąką i zasmaż. Dodaj 1/3 szkl. wody, chwilę podgrzewaj, energicznie mieszając (aby nie powstały grudki).
Zasmażkę dodaj do zupy, gotuj minutę. Wsyp posiekany koperek. Dopraw solą i pieprzem.Źródło: Tina