Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon w pełni dlatego warto wykorzystać świeżą cukinię do szybkiej i prostej w przygotowaniu zupy cukiniowej. Mało składników, wiele radości. Uwaga: przepis wideo :)
Te aromatyczne i zdrowe roladki z jarmużem będą doskonałą propozycją dla miło...
Odsłon: 115
Syrop z kwiatów z czarnego bzu wzmacnia nasz organizm i wspomaga walkę z wiru...
Odsłon: 14338
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 61
Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą duszona na szybko jako dodatek do obia...
Odsłon: 216
W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...
Odsłon: 264
Te aromatyczne i zdrowe roladki z jarmużem będą doskonałą propozycją dla miło...
Odsłon: 115
Syrop z kwiatów z czarnego bzu wzmacnia nasz organizm i wspomaga walkę z wiru...
Odsłon: 14338
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 61
Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą duszona na szybko jako dodatek do obia...
Odsłon: 216
W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...
Odsłon: 264
Składniki
Cebule i czosnek posiekaj. Cukinię pokrój na małe kawałki. Młodą cukinię pokrój ze skórką i z mini pestkami. Starsze lepiej obierz i wyjmij pestki. Obierz także ziemniaki, pokrój na małe kawałki. W garnku podsmaż na maśle/oliwie czosnek i cebulę, ok. 3 minut do lekkiego zarumienienia.
Do podsmażonej cebuli i czosnku dodaj cukinię, ziemniaki, zalej wszystko wywarem warzywnym. Dla leniwych: dodaj wodę i dwie kostki rosołowe. Wsyp pół łyżeczki soli, łyżeczkę pieprzu, wg upodobania zioła prowansalskie.
Zupę gotuj przez ok. 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Uwaga. Kilka razy trafiłam na toporne ziemniaczki i musiałam gotować zupę ok. 30 minut. Kiedy warzywa są miękkie, zblenduj zupkę na krem. Śmietankę 30% możesz dodać do zupy już teraz, ale możesz także dodać ją bezpośrednio na talerz wg. upodobania danej osoby.
Podawaj z grzankami, ryżem, ziemniakami, pestkami słonecznika czy dyni. Przepis wideo: https://www.youtube.com/watch?v=Kg0J-hBzF74