Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta szybka pożywna zupka:)
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 92
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 50
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 250
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5404
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 92
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 50
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 250
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5404
Składniki
Marchew, seler i korzeń pietruszki ucieramy na tarce do jarzyn z dużymi otworami, dokładnie opłukany por kroimy w cienki krążki. Jeżeli seler i pietruszkę mamy z nacią, wybieramy młode listki i dodajemy do zupy. Utarte jarzyny prużymy na tłuszczu, często mieszając, a gdy się zeszklą, dodajemy przyprawę, zalewamy 6 szklankami gorącej wody, łączymy z odsączonym zielonym groszkiem i obranymi ze skórki drobno pokrojonymi pomidorami. Następnie dodajemy sól, pieprz i ziele angielskie i gotujemy na średnim ogniu aż wszystkie składniki będą miękkie, ale nie rozgotowane.
Zagęszczamy zupę mąką rozprowadzoną w 4 łyżkach zimnego mleka, a po zagotowaniu trzymamy na ogniu jeszcze przez 3 min. by mąka straciła smak surowizny. Po zdjęciu z ognia łączymy ze spienioną śmietaną i zieleniną. Zupa doskonale smakuje bez dodatków, ale można ją też podawać z kluseczkami z lanego ciasta lub z ziemniakami z wody polanymi tłuszczem ze stopionej słoniny. Ja najbardziej polecam ją ze świeżutkim chlebkiem.........