Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piątkowa, bezmięsna, zupa grochowa, też może być pożywna i aromatyczna. Jest idealna kiedy na dworze robi się chłodno, bo wtedy warto pomyśleć o przygotowaniu rozgrzewającej zupy.
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 229
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 105
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 120
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 806
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 229
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 105
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 120
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 806
Składniki
Dzień wcześniej groch wsypać do garnka, zalać zimną wodą i odstawić na noc do namoczenia. Do gotującego się bulionu dodać groch – bulionu powinno być objętościowo trzy razy więcej niż grochu. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 1 godzinę. Gdy groch będzie miękki, do zupy dodać pokrojone w kostkę warzywa, kilka listków laurowych oraz ziarenek ziela angielskiego. Posiekaną cebulę podsmażyć na odrobinie oleju i dodać do zupy. Zupę doprawić całymi ząbkami czosnku, majerankiem, solą i pieprzem. Całość chwilę pogotować, aby warzywa zmiękły. Ja taką grochówkę podaję z groszkiem ptysiowym, ale można podać ją z ugotowanymi osobno ziemniakami.