Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa z młodego jaśka obowiązkowo gości w sezonie na moim stole. Zazwyczaj nie raz, bo dla mnie to smak dzieciństwa. Pamiętam do dziś wielkie wyłuskiwanie fasoli ze strąków, które późnym latem lub wczesną jesienią odbywało się u babci. Zdecydowaną większość przeznaczało się do suszenia, a z reszty babcia gotowała pyszną, pożywną zupę. Podobną gotowała też moja mama. Więc i u mnie nie może zabraknąć tych pokochanych w dzieciństwie smaków. Dziś zupa fasolowa z boczkiem.
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 126
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1713
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 600
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 238
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 108
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 126
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1713
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 600
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 238
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 108
Składniki
Fasolę płuczemy i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą ok 2,5 litra
Do fasoli dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i seler. Gotujemy ok 25-30 minut dodając ziele angielskie, liście laurowe i kminek. Zupę delikatnie solimy
W międzyczasie boczek kroimy w kostkę i wytapiamy na patelni. Gdy wytopi się tłuszcz dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i podsmażamy razem do zeszklenia cebuli, a następnie całość dodajemy do zupy
Do zupy dodajemy też przecier. Dokładnie mieszamy
Dodajemy makaron i gotujemy do miękkości makaronu. W międzyczasie sprawdzamy, czy zupa jest słona. w razie potrzeby dosalamy i doprawiamy pieprzem
Na talerzu posypujemy posiekaną natką pietruszki