Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fabada to hiszpańska zupa charakterystyczna dla regionu Asturii. Jest bardzo treściwa dzięki dodatkowi fasoli i rozgrzewająca za sprawą przypraw. Oprócz mięsnego wywaru znajdziesz w niej również ostrą kiełbasę chorizo i kaszankę. Dzięki sięgnięciu po półprodukty zupę przygotujesz błyskawicznie. Jeśli jednak możesz poświecić nieco więcej czasu, zachęcamy do samodzielnego ugotowania fasoli i użycia świeżych, dojrzałych pomidorów.
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 107
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6619
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 178
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1249
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 5882
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 107
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6619
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 178
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1249
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 5882
Składniki
Cebulę pokrój w kostkę. Chorizo i kaszankę w grubsze plastry.
W garnku o grubym dnie rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Następnie dodaj chorizo, kaszankę, wędzoną i ostrą paprykę oraz koncentrat pomidorowy. Wszystko podsmażaj przez kilka minut.
Gdy cebula się zeszkli, a przyprawy zaczną pachnieć, wrzuć odsączoną i przepłukaną fasolę. Wlej wywar oraz dodaj pomidory. Całość dopraw solą i pieprzem.
Zupę gotuj przez około 20-30 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Zupę fabada serwuj posypaną natką pietruszki.