Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zupa chrzanowa"
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 122
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 26
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6519
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 122
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 26
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6519
Składniki
Pokrój boczek w dużą kostkę, a kiełbasę w plasterki. Dodaj marchew pokrojoną w plasterki, ziele angielskie, listek laurowy, czosnek. Lekko posól wodę i gotuj ok. pół godziny. Ugotuj jajka na twardo, obierz, przekrój na połówki.
Przełóż chrzan do garnuszka, wlej trochę gorącego wywaru i wymieszaj. Przelej do garnka, zagotuj całość. Na koniec zapraw zupę śmietaną (może być z dodatkiem płaskiej łyżki mąki ziemniaczanej), przypraw do smaku solą, pieprzem, ewentualnie szczyptą cukru.
Obrane jajka rozłóż do talerzy, zalej gorącą zupą. Posyp posiekaną natką. Podaj z pieczywem lub ziemniakami. Do barszczu możesz dodać trochę świeżo utartego chrzanu, zupa ma wtedy bardziej intensywny aromat.
Porcje: 6. : 40 min. Cena: 1,20. Kalorie: 320.
Przepis nadesłała Jadwiga Kwiek z Faściszowej</strong>Źródło: Takie jest życie