Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Są takie zupy, które każdy zna, a przynajmniej o nich słyszał... Wszak filmowy Franek Dolas też wspominał o zalewajce, w filmie "Jak rozpętałem drugą wojnę światową". Na jaką okazję warto przygotować tę zupę? Odpowiedział bym: "na każdą'! Ale najlepiej jeśli chcemy zjeść coś dobrego, Na gorąco, ale nie mamy zbyt dużo czasu na przygotowanie! Zatem zachęcam do przygotowania zalewajki, tym razem w wariancie "spod Przygłowa", w województwie łódzkim! Smacznego! <WJ>
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 60
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 113
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 60
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 113
Składniki
Kiełbasę zalewamy wodą (1,5 litra)wrzucamy liście i ziele, gotujemy przez 15 minut, wyjmujemy, studzimy i kroimy w kostkę. Do wywaru z gotowania kiełbasy, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, rozgniecione ząbki czosnku i kiełbasę. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Wlewamy żur. Boczek kroimy w kostkę, wytapiamy na patelni, dodajemy posiekaną cebulę, którą zrumieniamy razem z boczkiem. Dodajemy mąkę, dokładnie łączymy z boczkiem i cebulą, rozprowadzamy w 2 chochlach wywaru, dodajemy do zupy. Mieszamy, zagotowujemy. Zupę zestawiamy z ognia, mieszamy ze śmietaną, uprzednio ją hartując z zupą. Podajemy z pieczywem.