Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ci co oglądali "Ziemię obiecaną", wiedzą, że w Łodzi było to najpopularniejsze danie. Oczywiście bezmięsne, od święta okraszone smażoną słoniną.
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 3072
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 269
Nie masz pomysłu na przygotowanie dania na święta, oto przepis dla Ciebie. So...
Odsłon: 1405
Niezwykłe kotlety drobiowe w tostach" - ta nazwa sama w sobie wzbudza ciekawo...
Odsłon: 6476
Surówka "Wiosenka" to lekka, świeża i kolorowa kompozycja, idealna jako dodat...
Odsłon: 218
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 3072
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 269
Nie masz pomysłu na przygotowanie dania na święta, oto przepis dla Ciebie. So...
Odsłon: 1405
Niezwykłe kotlety drobiowe w tostach" - ta nazwa sama w sobie wzbudza ciekawo...
Odsłon: 6476
Surówka "Wiosenka" to lekka, świeża i kolorowa kompozycja, idealna jako dodat...
Odsłon: 218
Składniki
Białą kiełbasę myjemy. Cebulę obieramy. Dużą kroimy na plasterki. Małą przekrawamy na pół.
Zagotowujemy wodę z liściem laurowym i zielem angielskim. Pozostawiamy, aby się nie gotowała. Białą kiełbasę nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wkładamy do wywaru. Parzymy na maleńkim ogniu przez ok. 20 min. Nie wolno doprowadzać do wrzenia wywaru. Po sparzeniu kiełbasę wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia.
Dużą cebulę kroimy w plastry i smażymy na brązowy kolor. Małą cebulę przekrawamy na pół i opalamy. Grzyby zamaczamy w wodzie.
Kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy na odrobinie oleju. W trakcie smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
w 2-3 litrach wody przygotowujemy bulion warzywny. Dodajemy warzywa (ja dodaje gotowe w paskach 1/2 paczki), liście laurowe, ziele angielskie, majeranek. Gotujemy ok.1/2 godziny.
Pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy w osolonej wodzie.
Odlewamy szklankę bulionu ( gdy wystygnie rozrobimy go ze śmietaną). Gdy ziemniaki są miękkie dodajemy je do bulionu. Następnie dodajemy podsmażoną i opiekaną cebulę, grzyby (wraz z wodą) i kiełbasę.
Całość zabielamy rozrobioną śmietaną. Ostrożnie w niewielkich ilościach dodajemy zakwas, próbując by zupa była w odpowiedni dla nas sposób kwaśna i gęsta. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Wkładamy ugotowaną białą kiełbasę. Danie może stanowić pełen obiad.