Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotuj się na Święta Wielkanocne - ten zakwas potrzebuje 7 dni aby w pełni dojrzeć i stać się bazą do żurku. Kilka składników, proste wykonanie i zdrowy, domowy zakwas na żurek gotowy! Podany przepis pozwalana na zrobienie około 2,5 litra żurku (w tym zakwasu jest 1 litr). Proporcje możesz swobodnie zmieniać, zwłaszcza jeżeli lubisz, aby żurek był bardziej gęsty. Przez te 7 dni wyrób sobie nawyk, aby przynajmniej raz dziennie wymieszać dokładnie zakwas. Gdy zakwas będzie dojrzały możesz go śmiało przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 602
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 131
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1749
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 250
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 117
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 602
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 131
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1749
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 250
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 117
Składniki
Przygotuj dokładnie umyte i wyparzone naczynie - może to być słoik lub butelka z szeroką szyjką. Nasyp mąki, wrzuć czosnek i przyprawy - pieprz, ziele angielski i liście laurowe. Następnie zalej przegotowaną, chłodną wodą i wymieszaj. Przykryj - nie zakręcaj, aby nie odcinać dostępu powietrza. Odstaw na 5 do 7 dni w ciemne i ciepłe miejsce. Przez ten czas pamiętaj, aby mieszać zakwas przynajmniej raz dziennie. Po tym czasie zakwas jest gotowy, aby stać się bazą do twojego żurku!