Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Wyśmienita zupa brokułowa"
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 25
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 66
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1028
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 110
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 149
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 25
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 66
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1028
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 110
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 149
Składniki
Brokuł podziel na różyczki, starannie umyj pod bieżącą wodą. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj.
W garnku rozgrzej masło, wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Dodaj ziemniaki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszając smaż 2-3 min. Całość zalej bulionem, gotuj ok. 10 min. Następnie dodaj różyczki brokułu, gotuj pod przykryciem kolejne 10 min.
Kilka różyczek brokułu wyjmij i odłóż (będą potrzebne do dekoracji). Pozostałe warzywa odcedź i – gdy lekko przestygną – zmiksuj blenderem na gładki mus. Stopniowo dolewaj do nich bulion, w którym się gotowały, aby nadać zupie pożądaną konsystencję.
Na koniec do zupy dodaj śmietankę i ponownie podgrzej nie doprowadzając do wrzenia. Dopraw do smaku solą oraz gałką muszkatołową. Zupę przelej do miseczek.
Do każdej porcji dodaj różyczki brokułu i starty na tarce ser. Oprósz świeżo zmielonym pieprzem.
Zupę można podać z grzankami czosnkowymi lub serowymi paluszkami.
40 minut. Porcja: 250 kilokalorii
Wybieraj brokuły o ciemnozielonym kolorze, bo zawierają więcej witamin.Źródło: Świat i Ludzie