Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Od ponad 100 lat w naszej rodzinie na kazda Wigilie przyrzadzany jest czysty barszcz wedlug przepisu prababci, który jest przepyszny i smakuje nie tylko tradycyjnie z uszkami, ale i po prostu do picia, gdyz ma smak wina. Jestesmy tak "zepsuci" tym wyjatkowym smakiem, ze nie wyobrazamy sobie barszczu z warzywami czy grzybami.
Te aromatyczne i zdrowe roladki z jarmużem będą doskonałą propozycją dla miło...
Odsłon: 120
Syrop z kwiatów z czarnego bzu wzmacnia nasz organizm i wspomaga walkę z wiru...
Odsłon: 14400
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 81
Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą duszona na szybko jako dodatek do obia...
Odsłon: 224
W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...
Odsłon: 268
Te aromatyczne i zdrowe roladki z jarmużem będą doskonałą propozycją dla miło...
Odsłon: 120
Syrop z kwiatów z czarnego bzu wzmacnia nasz organizm i wspomaga walkę z wiru...
Odsłon: 14400
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 81
Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą duszona na szybko jako dodatek do obia...
Odsłon: 224
W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...
Odsłon: 268
Składniki
Tajemnica tego niezwyklego smaku polega na spelnieniu 3 warunków. 1 Proporcje. Barszcz musi byc bardzo esencjonalny, tak wiec na 1 litr wody bierzemy 2-2,5 kg buraków. 2 Zakwaszany jest domowym octem ze sliwek w occie, co nie tylko dodaje mu wyjatkowego smaku, ale i niepowtarzalnego koloru. Mozna oczywiscie uzyc innego octu, ale wtedy bedzie juz mial zupelnie inny smak. 3. Musi byc przyrzadzony co najmniej 2 dni przed spozyciem, aby nabral specyficznego smaku po tym, gdy wszystkie przyprawy sie przegryza.
Samo przyrzadzenie nie odbiega od tradycyjnego gotowania barszczu,. Obieramy buraki, kroimy, zalewamy woda, dodajemy przepolowiona cebule i przyprawy. Trzymamy na duzym ogniu do zagotowania, nastepnie pozostawiamy na bardzo malym ogniu ok. 15 minut, aby naciagnal. Po ostagnieciu odstawiamy w chlodne miejsce na 2 dni. przed spozyciem delikatnie podgrzewamy i ewentualnie jeszcze doprawiamy.
Po 2 dniach barszcz osiaga tak dobry smak, ze czysty nadaje sie do picia nawet na zimno.