Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja interpretacja włoskiej zupy Minestrone. Zupa jest wystarczająco bogata i pożywna, że może stanowić danie główne. Gwarantuję, że polubią nawet mięsożercy.
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 29
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 67
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1044
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 151
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 29
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 67
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1044
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 151
Składniki
Ja wolę kupić własną fasolę i namoczyć ją przez noc. Po prostu wychodzi taniej, wychodzi więcej (na później), unikniemy nadmiaru soli(patrz puszka fasoli), generalnie jest smaczniejsza. Jednak jest to proces czasochłonny - moczenie 10 godzin, gotowanie godzina. Możecie kupić puszkę fasoli, ale zalecam zrobić od podstaw. Warzywa myjemy, marchewkę i cebulę obieramy, wszystko kroimy w drobną kostkę. W głębokim rondlu rozgrzewamy masła klarowane, następnie dodajemy przyprawy (ziele angielskie, pieprz, imbir i czosnek), krótko smażymy. Dodajemy marchewkę i cebulę, smażymy na małym ogniu 2-3 minuty. Później dodajemy wszystkie warzywa i dalej smażymy przez jakieś 5 minuty, aż wszystko zmięknie i zacznie pachnieć. Zalewamy ok. 1,5 litra wody, zwiększamy ogień i doprowadzamy do wrzenia. Gdy zupa się gotuje, dodajemy makaron. Zależnie od rodzaju makaronu (patrz opakowanie), gotujemy +/- 10 minut. Pod sam koniec dodajemy do zupy fasolę. Solimy, pieprzymy do smaku. Zupa jest dość chuda, koneserów zawiesistych zup może wydać się postna, dlatego można ją podbić śmietaną lub gęstym jogurtem. Podawać z wiejskim pieczywem.