Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zima niestety nie chcę odpuścić, dlatego na rozgrzanie proponuję bardzo pożywną tradycyjną grochówkę. Mój Mąż zajadał się nią z wielkiemu smakiem i ciągle powtarzał że smakuje tak jak z wielkiego kotła na festynach :) a co najlepsze smakowała też mojemu Synowi, więc chyba nie ma już lepszej reklamy :) Przekonajcie się sami :)
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 127
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 150
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 868
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 172
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 99
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 127
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 150
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 868
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 172
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 99
Składniki
Groch zalać zimną wodą, przykryć i pozostawić na noc do namoczenia. Następnego namoczony groch przecedzić i przełożyć do garnka, zalać świeżą wodą tak, aby woda sięgała nad groch. Gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, do momentu gdy groch będzie miękki i się rozpadnie.
W międzyczasie przygotować wywar. Żeberka wypłukać, w razie potrzeby wyciąć tłuste kawałki i zalać zimną wodą, dodać liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, łyżkę soli, liście pora i podsmażoną na palniku 1 cebulę. Gotować pod przykryciem ok. godziny, do miękkości mięsa. Następnie zebrać szumowiny, wyjąć żeberka, pozostałości cebuli, pora i przypraw. Ziemniaki, marchew i pietruszkę obrać umyć i pokroić w kostkę. Tak przygotowane warzywa dodać do wywaru i gotować do miękkości.
Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażyć najpierw boczek, a następnie dodać kiełbasę i posiekaną cebulę. Tak podsmażone mięso dodać do wywaru i nadal gotować.
Na sam koniec do wywaru dodać ugotowany groch, przeciśniety przez praskę czosnek, majeranek i doprawić solą i pieprzem. Całość gotować jeszcze przez ok. 10 min od czasu do czasu mieszając.
Grochówkę podawać ze świeżym pieczywem.
Smacznego