Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Szampańska zupa z truskawkami"
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 55
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7149
Polecam.
Odsłon: 1647
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 81
Przepis dnia
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 55
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7149
Polecam.
Odsłon: 1647
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 81
Przepis dnia
Składniki
Porcja na 4 osoby. Czas przygotowywania: 45 minut.
Pokrojoną w kostkę szalotkę podduś na maśle do miękkości, dodaj do niej część bulionu i szampana. Zagotuj, następnie dolej połowę śmietanki. Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i odrobiną cynamonu i znów zagotuj.
Surowe żółtka połącz z resztą śmietanki i rozprowadź gorącym bulionem, wlewając go powoli i mieszając, żeby się nie ścięły. Tak zahartowane żółtka dodaj do odstawionej zupy. Pamiętaj, żeby już jej nie gotować.
Jeśli trzeba ją zagrzać, można to zrobić, jednak tylko do temperatury 55°C (sprawdź termometrem kuchennym). Podawaj szampańską zupę z pokrojonymi na cienkie plasterki truskawkami.Źródło: Twój Styl