Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Szampańska zupa"
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 49
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 63
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 62
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1048
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 238
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 49
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 63
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 62
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1048
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 238
Składniki
Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Wmieszaj do niej opłukane, osuszone i posiekane listki melisy (kilka odłóż do dekoracji). W garnku zagotuj wodę, dwoma łyżeczkami formuj kluseczki z piany. Wrzucaj je na wrzątek, a po chwili wyjmuj łyżką cedzakową.
Do osobnego garnka wlej 300 ml wody oraz 600 ml wina musującego. Dodaj całe goździki i skórkę otartą ze sparzonej cytryny. Gotuj zupę na średnim ogniu pod przykryciem około 10 minut.
W tym czasie żółtka utrzyj z pozostałym winem musującym na gładką masę. Mieszając, wlej do zupy. Ogrzewaj, dalej mieszając, aż zupa zgęstnieje (nie gotuj!). Dopraw ją do smaku cukrem.
Opłucz, osusz i odszypułkuj garść truskawek. Pokrój je w plasterki, rozłóż na talerzach. Zalej zupą. Podawaj z kluseczkami. Dekoruj odłożoną melisą.
porcje, czas ok. 35 min; porcja – 280 kcal, cena 4 złŹródło: Świat kobiety