Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pikantna zupa bosmańska"
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 157
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 199
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 157
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 199
Składniki
Ryby spraw, wytnij filety. Skórę, ości oraz drobne kawałki mięsa opłucz i przełóż do garnka. Zalej zimną wodą. Dodaj sporą szczyptę soli. Gotuj 30 minut. Wywar przecedź na wyłożonym gazą sicie.
Filety rybne opłucz, skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem. Pokrój w kostkę. Włoszczyznę (bez kapusty) obierz, wypłucz. Warzywa drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce.
Filety razem z warzywami włóż do dużego garnka. Zalej 6-7 szklankami wcześniej ugotowanego i odcedzonego wywaru rybnego. Dołóż listek laurowy oraz ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Gotuj pod przykryciem 20 minut.
Dodaj koncentrat pomidorowy oraz kilka drobno posiekanych listków natki. Gotową zupę dopraw do smaku solą, pieprzem, chili oraz imbirem w proszku.
Czas ok. 75 min; porcja – 150 kcal, cena 3,10 zł.
Gdy gotujesz zupę z drobnych rybek (płoci, krasnopiórek, leszczyków) o małych ościach, wrzuć do garnka 2-3 liście szczawiu. Kwas szczawiowy podczas gotowania rozpuści małe ości.
. Jeśli masz więcej czasu, przygotuj do zupy pulpety z mielonego mięsa ryby.Źródło: Świat kobiety