Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś mam dla państwa propozycję w formie kwaśnej zupy kapuśniak na żeberkach wieprzowych, lubicie ? Jeśli kapuśniak to już sprawdziłam najsmaczniejszy jednak jest na żeberkach i to najlepiej gdy są takie z chrząstką
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 33
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 70
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1056
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 153
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 33
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 70
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1056
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 153
Składniki
Do garnka wlać półtora litra wody chyba że ktoś nie lubi gęstej to wtedy więcej wody, do wody przełożyć pokrojone na części i wypłukane żeberka oraz marchew pokrojoną dowolnie, ziela angielskie i liście laurowe. Od czasu gdy wywar się zagotuje zmniejszyć ogień, zebrać powstałe szumowiny i na wolnym gotować do miękkości żeberek. Jak żeberka są już miękkie dodać ziemniaki pokrojone w grubszą kostkę oraz przyprawę uniwersalną i gotować na wolnym ogniu do miękkości dodanych ziemniaków
Gdy ziemniaki w wywarze z żeberkami są już wystarczająco miękkie wtedy dodać pokrojoną drobno dobrą kapustę ( najlepsza swojska lecz jeżeli nie mamy można kupną tylko trzeba dobrze się znać aby nie była zaprawiana octem ). Z dodaną kapustą gotować na wolnym ogniu do czasu aż kapusta będzie miękka. W trakcie gotowania gdy kapusta jest już prawie miękka dodać majeranek, zamieszać i chwilkę jeszcze pogotować
Jak już dodana kapusta do wywaru z żeberkami i ziemniakami jest wystarczająco miękka wtedy wsypać pieprz ziołowy i doprawić według swego smaku przyprawą uniwersalną zagotować i zdjąć z ognia. Każda zupa czym bardziej na mniejszym ogniu gotowana tym bardziej będzie klarowna nie mętna
Ugotowany kwaśny kapuśniak razem z żeberkiem najlepiej smakuje gdy w trakcie zajadania wsypiemy do talerza dużą ilość pieprzu ziołowego wtedy zupa smakuje rewelacyjnie. Jeżeli ktoś z państwa lubi kapuśniak i na dodatek kwaśny to polecam serdecznie, smak zupy i nasze podniebienia będzie zachwycone